Αναλυτικά, την περασμένη Παρασκευή, 16 Μαΐου, η διοίκηση ανακοίνωσε σε έξι από τους διοικητικούς υπαλλήλους της Καμεράτας ότι απολύονται χωρίς αποζημίωση.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Δ.Σ. και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Στάθης, ζήτησε να αλλαχθούν οι κλειδαριές στα γραφεία, ώστε οι εργαζόμενοι να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε αυτά. 
 

Η Καμεράτα, από το 1991, στηρίχτηκε, σχεδόν αποκλειστικά σε χορηγίες ιδιωτών και η κρατική επιχορήγηση που έπαιρνε δεν ξεπέρασε ποτέ το 30% του προϋπολογισμού της.

Παρότι υπήρξαν, ήδη από το 2013 σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι εργαζόμενοι συνέχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με εντατικότερους ρυθμούς, αναζητώντας και βρίσκοντας άλλες πηγές εσόδων ώστε να συνεχιστεί το καλλιτεχνικό τους έργο.
 

Απλήρωτοι δούλεψαν όλο το καλοκαίρι του ’13 για την παραγωγή του Alessandro, όταν η διοίκηση τους διαβεβαίωνε ότι με αυτή την παραγωγή εξασφαλίζεται η συνέχεια και η επιβίωση της Ορχήστρας. Η παραγωγή σημείωσε μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά η Ορχήστρα δεν σώθηκε. 
 

Ανάθεση σε ιδιώτες
 

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, ήδη από τον Φλεβάρη του 2014 είναι σε επίσχεση εργασίας. Καταγγέλλουν τις απολύσεις ως εκδικητικές και διωρωτώνται: Πώς θα πραγματοποιηθούν οι παραγωγές της Ορχήστρας χωρίς διοικητικό προσωπικό; Μήπως με την ανάθεση των παραγωγών σε ιδιωτικές εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων; Με όρους ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα;

Όλα αυτά, τα τελείως προφανή στους εργαζόμενους συμπεράσματα, θα απασχολήσουν τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους στην Ορχήστρα φορείς; 
 

Η απαξίωση της Ορχήστρας και των ανθρώπων της, που συνέδεσαν τις ζωές τους μαζί της και δεν την αντιμετώπισαν σαν εφαλτήριο προσωπικής προβολής, αλλά την αγάπησαν και την σεβάστηκαν όπως της αξίζει, επί σειρά ετών συνεχίζεται, απειλώντας ευθέως πλέον τη βιωσιμότητά της.