Σε κομματική συγκέντρωση στην Άγκυρα, ο Ταγιπ Ερντογάν έδειξε και πάλι να αψηφά την οργή του κόσμου.

Η αστυνομία είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός «έχει επιδείξει μεγάλη υπομονή», συμπληρώνοντας ότι ο θάνατος του 15χρονου Μπερκίν είναι μια ιστορία που «ανήκει πλέον στο παρελθόν».

«Και τι θέλουν δηλαδή (οι διαδηλωτές); Θέλουν να κάνουν μια τελετή στην μνήμη του Μπερκιν. Θα κάνουμε δηλαδή μια τελετή για κάθε θάνατο; (Ο Μπέρκιν) πέθανε. Πάει και τελείωσε!»

Ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί πάλι στους χρήστες του Τwitter που εξαπέλυσαν κατηγορίες κατά των αρχών, αποδίδοντας τους ευθύνες για την τραγωδία στη Σόμα. Όσοι επικρίνουν την κυβέρνηση είναι «αδίστακτοι», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός:
 
«Για όνομα του Θεού -αναφώνησε πάλι- «ποια κατανόηση δείχνουν; Κρατούν τα έξυπνα κινητά τους στα χέρια, κάθονται και κρίνουν, γράφουν ψέμματα και προβοκάρουν. Αυτό κάνουν. Εάν κάποιο θέμα δεν ανεβαίνει ψηλά στο Twitter δεν τους απασχολεί. Όταν γράφουν μηνύματα 140 χαρακτήρων θεωρούν τους εαυτούς τους σωτήρες του κόσμου».

Ανησυχία στο Βερολίνο, λόγω της προγραμματισμένης ομιλίας του Ερντογάν στην Κολονία

Η διχαστική αυτή ρητορική έχει προκαλέσει ανησυχία και στο Βερολίνο, λόγω της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ερντογάν στην Κολονία για να μιλήσει αύριο σε 20.000 Τούρκους μετανάστες.
 
Για δεύτερη φορά μέσα σε δυο ημέρες, η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Saarbruecker Zeitung, ζήτησε από τον Ερντογάν αν δείξει αυτοσυγκράτηση.
 
«Κάνει συχνά τέτοιες εμφανίσεις στην Γερμανία» είπε η καγκελάριος. «Υποθέτω ότι γνωρίζει πόσο ευαίσθητη είναι αυτή η συγκέντρωση, ειδικά τώρα, και ότι θα δράσει με υπευθυνότητα».

Παρότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο, είπε η Μέρκελ,«η Γερμανία ανησυχεί για ορισμένες εξελίξεις στην Τουρκία, όπως την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, τις επιθέσεις στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και την θέση των Χριστιανών».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών