Οι Βρυξέλλες, αλλά και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών αντιμετωπίζουν έντονη κριτική για την ακολουθούμενη πολιτική ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης, που οδηγεί την ανεργία και τη φτώχεια σε επίπεδα ρεκόρ στην Ε.Ε.

Η τάση αμφισβήτησης το προηγούμενο χρονικό διάστημα εκφράστηκε με πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε όλες τις χώρες. Πώς θα εκφραστεί στην ευρωκάλπη;
 

 

Το μίσος…
 

Η κρίση και η διαχείρισή της, η σύγκρουση για το ευρώ, η ύφεση και οι δραματικές κοινωνικές της συνέπειες αυξάνουν την αμφισβήτηση για τα κόμματα εξουσίας, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και συνολικά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι άγριες μέθοδοι καταστολής και η αντιλαϊκή και αντιμεταναστευτική ατζέντα που επιβλήθηκε τροφοδότησαν ρατσιστικές, ξενοφοβικές και νεοναζιστικές τάσεις του μίσους, γι' αυτό η άνοδος της ακροδεξιάς είναι αναμενόμενη.
 

 

…και η δημιουργία
 

Εκτός από την άνοδο των νεοναζιστικών τάσεων, μένει να φανεί αν από τις κάλπες θα αναδειχτούν δυνάμεις που θα μετουσιώσουν την οργή και την αγανάκτηση για μία Ε.Ε. που συγκεντρώνει τα χαμηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης στην ιστορία της, κατακρημνιζόμενη από το 60% στο 30%, σε δημιουργία.