Πρώτη πολιτική δύναμη αναδεικνύεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις ευρωεκλογές με ποσοστό 35,77% και 274 έδρες, βάσει της πρώτης προβολής που ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών συγκεντρώνει 25,59% και 196 έδρες.


«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κερδίζει τις ευρωεκλογές και άρα διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ήταν η δήλωση μέσω Twitter του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η μεγάλη είδηση των ευρωεκλογών είναι αναμφίβολα η πρωτιά του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία με ποσοστό 24,4%. Το αντίστοιχο ποσοστό του 2009 ήταν μόλις 6,34%.

Στην ανατολική Γαλλία (Αλσατία, Λορένη) το Εθνικο Μετωπο, μάλιστα, άγγιξε το 30%.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με 23-25 έδρες πλέον στο ευρωκοινοβούλιο η Λεπέν, με 18-21 έδρες η γαλλική δεξιά, ενώ 13 έδρες περνούν στους σοσιαλιστές. 

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Ζαν Μαρί Λεπέν ζήτησε απόψε την διάλυση της βουλής, αίτημα που επανέλαβε και η κόρη του.

Σημειώνεται πως στο Παρίσι, όπου οι σοσιαλιστές έβγαλαν δήμαρχο πριν ένα μήνα, πρώτη έρχεται απόψε η δεξιά με 21,3%, 2η η Λεπέν με 17,4% κ 3οι οι σοσιαλιστές με 14,3%.

Στη Μ. Βρετανία, τα exit polls δίνουν την πρωτιά στον Νάιτζελ Φάρατζ και το ευρωσκεπτικιστικό και ξενοφοβικό UKIP (30%), 26% στους Εργατικούς, 23%

στους Συντηρητικούς, 8% στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και 7% στους Πράσινους. 

Στη Σουηδία, τα exit polls δίνουν στο ακροδεξιό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» ποσοστό 7%, όσο δηλαδή και στο φεμινιστικό κόμμα (Feministerna). Μία ή δύο έδρες προβλέπονται και για τα δύο κομματα.

Η πρωτιά στους Κεντρώους, δεύτερο κόμμα οι Πράσινοι.

Στη Γερμανία, τα πρώτα exit polls δίνουν στο CDU/CSU της Μέρκελ και του Σόιμπλε το 36%, 27,5% στο SPD του Σουλτς, 10,5% στους Πράσινους, 7,5% στην Αριστερά, 3% στο φιλελεύθερο FDP,  και 6,5% στο ευρωσκεπτικιστικό, φιλελεύθερο AfD.


Χωρίς εκπροσώπηση, κάτα πάσα πιθανότητα το νεοναζιστικό NPD.

Στην Ιταλία, το electionista δίνει 32,87% στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μ. Ρέντσι, 25,06% στον Πέμπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων και 19,2% στη Forza Italia.

Exit Poll, που επικαλείται το Corriere della Sera, δίνει 33% στο Δημοκρατικό Κόμμα, 26,5% στον Γκρίλο και 18% στο Forza Italia.


Στην Πορτογαλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurosondagem, το σοσιαλιστικό PS αναμένεται να λάβει μεταξύ 32% και 36% (8-9 έδρες), το χριστιανοδημοκρατικό PSD-CDS 25-29%, το κομμουνιστικό CDU 11-13,9%, το MPT (πράσινοι) 6,6-8,8% και το BE 4,2-6%. 

Στην Πολωνία, Ττο κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα Πλατφόρμα των Πολιτών (PO) του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ βρίσκεται μπροστά στην Πολωνία, με ποσοστό 32,8% και 19 βουλευτές, ενώ ακολουθεί το Κόμμα του Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι με 31,8% και επίσης 19 βουλευτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SLD) βρίσκεται στην τρίτη θέση, συγκεντρώνοντας το 9,6% των ψήφων και πέντε βουλευτές.
 
Εν τω μεταξύ, το μικρό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Πολωνίας, το Κογκρέσο της Νέας Δεξιάς (KNP), βρίσκεται κοντά στο να αποκτήσει τέσσερις ευρωβουλευτές αφού, σύμφωνα με το exit poll, έχει λάβει το 7,2% των ψήφων.

Στο Βέλγιο, σημαντική άνοδο καταγράφει το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA, το οποίο φτάνει σχεδόν το 30%, με καταμετρημένο περίπου το ένα πέμπτο των ψήφων.

Ωστόσο, το ποσοστό ενδέχεται να αλλάξει, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα η καταμέτρηση από ικανό αριθμό εκλογικών τμημάτων στον γαλλόφωνο νότο της χώρας.

Στην Αυστρία, παρά τις απώλειές του -όπως και κατά τις προηγούμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009- το συγκυβερνών στην Αυστρία συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε εκ νέου πρώτο κόμμα, ενώ με αμετάβλητο ποσοστό το ηγούμενο του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα παραμένει δεύτερο.

Στην τρίτη θέση, ενισχυμένο κατά σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2009 αλλά κάτω από το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές, βρίσκεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Στη Δανία, οι εθνικιστές του ριζοσπαστικού δεξιού Λαϊκού Κόμματος καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις εκλογές, ενισχυόμενοι κατά 10 μονάδες σε σχέση με το 2009.

Στη Φινλανδία, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, με καταμετρημένο σχεδόν το 84% των ψήφων, το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών εκτιμάται ότι θα κερδίσει δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από μία που είχε έως σήμερα.
 
Συγκεκριμένα, οι Αληθινοί Φινλανδοί συγκεντρώνουν ποσοστό 13,2%, αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 3,4 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009.
 
Το αντιπολιτευόμενο Κεντρώο Κόμμα και το κυβερνών συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού του πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση, καθώς και τα δύο συγκεντρώνουν ποσοστό λίγο πάνω από 21%.