Η φράση «όλα θα γίνουν στο χρόνο τους» κυριαρχεί, αναφέρει το vima.gr, ενώ έχει δοθεί εντολή από το πρωθυπουργικό γραφείο προς όλους τους υπουργούς να σταματήσει η σχετική δημόσια συζήτηση και όλοι να επικεντρωθούν στα υπουργικά τους καθήκοντα.
 
Παράλληλα, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαψεύδουν και το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου, τόσο επί το αναλογικότερο όσο και για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που έθεσε για δεύτερη φορά τις τελευταίες 48 ώρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος με τον οποίο συναντάται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις έξι το απόγευμα της Πέμπτης.
Ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε τον ανασχηματισμό πιο αργά, στα τέλη Ιουνίου «τουλάχιστον», ο Ευ.Βενιζέλος τον προτιμούσε την επόμενη εβδομάδα και όλα δείχνουν ότι θα συμφωνήσουν κάπου στη μέση, αναφέρει το capital.gr.

Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ότι προσπαθεί να κλείσει η συζήτηση, προς το παρόν, για τον ανασχηματισμό, ενώ θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες και η επιχείρηση αντιστροφής του κλίματος με το επιχείρημα ότι «είναι πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το ότι έχασε 150.000 ψήφους από το 2012».

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι προέχουν κάποιες κινήσεις που θα (απο)δείξουν ότι η κυβέρνηση «πήρε το μήνυμα» των ευρωεκλογών. Είναι ενδεικτική η χθεσινή ανακοίνωση (στη Βουλή) του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ότι επεξεργάζεται ρύθμιση με το ΥΠΟΙΚ που θα καταργεί την ισχύουσα ρύθμιση που στέλνει στη φυλακή ακόμη και πολίτες οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο. Ανάλογες βελτιώσεις θα υπάρξουν και σε αγροτικά θέματα, καθώς μεγάλα τμήματα της υπαίθρου βάφτηκαν «ροζ» στις ευρωεκλογές.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν να προτάξουν την επικαιροποίηση της κυβερνητικής συμφωνίας επί ενός προγράμματος που θα (προσπαθήσει να) χαλαρώσει τη θηλιά των μνημονιακών υποχρεώσεων και να διασφαλίσει κοινωνική στήριξη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όσον αφορά στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών με αλλαγή του εκλογικού νόμου, το Μαξίμου εμμένει στην άρνησή του, με το επιχείρημα ότι μία τέτοια κίνηση μετά την ευρω-εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα εκληφθεί ως παραδοχή ήττας των κυβερνητικών κομμάτων.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι θέση υπέρ της διατήρησης του μπόνους πήρε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκης, υπενθυμίζοντας ότι αυτό το σύστημα εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις…

Εν τω μεταξύ, στη Μιχαλακοπούλου εθεάθη νωρίς σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του κόμματος συναντήθηκε με τον ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη, ενώ στη συνέχεια είδε και ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού.