Το να αυξηθούν οι αποδοχές ενός εργαζόμενου που πληρώνεται με τον κατώτερο μισθό θα αποβεί επικίνδυνο για το ασφαλιστικό σύστημα, υποστήριξε την Πέμπτη 29/5 στην Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, και εξαπέλυσε μάλιστα επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν τέτοιου είδους μέτρα. Φαίνεται όμως ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο όταν χάνουν πόρους από χαριστικές ρυθμίσεις σε επιχειρηματίες. Ότι ακριβώς δηλαδή προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασιας που ψηφίστηκε την ίδια ακριβώς ημέρα, και απαλλάσσει τον «Όμιλο Νεωρίου» ιδιοκτησίας Ταβουλάρη, από χρέη στο ΙΚΑ ύψους 7.500.000 ευρώ!
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο Γιάννης Βρούτσης «ο κατώτατος μισθός της χώρας, είναι 684 ευρώ το μήνα. Είμαστε λίγο παραπάνω από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών σε επίπεδο κατώτατου μισθού. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, αφορά μόλις το 7,69% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση, ενώ ένα 20%, πολύ μικρότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη, αφορά ευέλικτες μορφές εργασίας». Επιτέθηκε στην συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «θα ανεβάσετε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, με αυθαίρετο τρόπο, χωρίς κοινωνική διαβούλευση. Δεν λέτε τίποτα για το εάν θα καταργήσετε τη σύγχρονη αυτή μεταρρυθμιστική αλλαγή που κάναμε στον υπολογισμό του κατώτατου μισθού που θα λάβει υπόψη την ανταγωνιστικότητα, τη δυνατότητα και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας και επιπλέον λέτε ότι θα μετατρέψετε τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση και ότι θα δώσετε επιδόματα ανεργίας σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους της Ελλάδας για δύο χρόνια. Αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Να την κοστολογήσουμε λίγο συνδυαστικά, ασφαλιστικό και εργασιακά; Είναι γύρω στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ». Μάλιστα συνέχισε λέγοντας πως «τα πράγματα βρίσκονται πλέον σε μια αρμονική ισορροπία. Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας έχει ταμειακή ισορροπία. Μέσα από τις προβλέψεις που έχουμε κάνει και τις διαρθρωτικές αλλαγές».
Όμως την ίδια ακριβώς στιγμή που ο υπουργός Εργασίας υπερθεμάτιζε για το θέμα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων πρότεινε (και πέρασε) από την Βουλή τροπολογία υπέρ της ιδιοκτήτριας εταιρίας του Ναυπηγείου Νεωρίου στην Σύρο, που έχει βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ ύψους 10.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει «από το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, 10.000.000 περίπου, που έχει υπαχθεί σε δύο ρυθμίσεις, καταβάλλει η εταιρεία μηνιαία δόση 70.000 ευρώ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017. Έτσι, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 θα εξοφληθεί ποσό ύψους περίπου 2,5 εκατομμυρίων από τα 10.000.000. Για το εναπομείναν ποσό των 7.500.000 ευρώ δεν ορίζεται τρόπος εξόφλησης». Μάλιστα στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει την τροπολογία προκειμένου να αποτιμήσει το δημοσιονομικό της αποτέλεσμα σημειώνονται τα εξής: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις, επέρχεται συνολική υστέρηση είσπραξης εσόδων του προϋπολογισμού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπών ασφαλιστικών φορέων νομικών προσώπων επιχορηγούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό ποσού 12.500.000 ευρώ περίπου, από τη θέσπιση ευνοϊκότερου καθεστώτος είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών της ανώνυμης εταιρείας «Ναυτιλιακές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου» 7.500.000 ευρώ και την αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ναυπηγικό τομέα». Αιτιολογώντας την απόφαση ο Γ.Βρούτσης υποστήριξε ότι … το 2017 θα εξετάσει το ΙΚΑ πώς ακριβώς θα διεκδικήσει τις οφειλές που έχουν απομείνει.
Η χαριστική ρύθμιση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης:
Π.Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ): «Πού θα πάει αυτή δουλειά, κύριοι της Κυβέρνησης, κύριε Υπουργέ, που μας φέρνετε «αεροπλανικά» αυτές τις ρυθμίσεις; Κάθε μήνα θα μας φέρνετε και από μία τέτοια ρύθμιση; Έτσι νομίζετε ότι προσφέρετε αναπτυξιακό έργο ή ότι υπηρετείτε κανένα συμφέρον εργαζομένου;»
Ρ.Μακρή (ΑΝΕΛ): «Χαρίζετε 7,5 εκατομμύρια ευρώ, περιορίζοντας τις απαιτήσεις του δημοσίου από 10 εκατομμύρια σε 2,5 εκατομμύρια. Χαρίζετε 7,5 εκατομμύρια εισφορές του ΙΚΑ και σε άλλους φορείς, στον πρώην Διευθυντή της Πολιτικής Άνοιξης»
Ν.Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ): «Να αποσύρετε αυτή τη διάταξη, να έρθει με τη σωστή διαδικασία, να το δούμε ολοκληρωμένα. Και ο καθένας εκεί θα ζυγιστεί, στο κατά πόσο λαϊκίζει ή στο κατά πόσο ενδιαφέρεται σοβαρά να σωθεί η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη».
Λ.Κανέλλη (ΚΚΕ): «Αναστέλλετε την ποινική δίωξη για τα χρέη και το πάτε μέχρι το 2017. Και σας ρωτάω: Άνθρωπος που είναι να πάρει τη σύνταξή του και δεν μπορεί να σφραγίσει τα βιβλιάριά του και δουλεύει στο Νεώριο, τι θα κάνει; Αυτουνού ποιος θα του πληρώσει τα χρωστούμενα; Θα σφραγίσει τα βιβλιάριά του, για να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ο εργαζόμενος;»