Ο ιταλός πολιτικός, ηθοποιός και ιδρυτής του Μ5S διευκρίνισε πάντως ότι «δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί κανενός είδους συμμαχία με το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας (UKIP)», αλλά «συναντήθηκε με τον ηγέτη του για μια πρώτη επαφή και η εντύπωση που σχημάτισε είναι θετική».
 
 

Διχασμένο το Μ5S
 

Στο εσωτερικό του M5S, ωστόσο, οι διαφαινόμενες προθέσεις του Γκρίλο συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις.
 
Την ερχόμενη εβδομάδα, οι βουλευτές και γερουσιαστές του ιταλικού κινήματος θα συναντηθούν με τον πολιτικό τους επικεφαλής για «ειλικρινή και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων».
 
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα La Stampa, όμως, η βουλευτής Τζούλια Σάρτι δηλώνει ότι «η προεκλογική εκστρατεία του Φάρατζ της προκάλεσε εντονότερη απέχθεια από εκείνη της Μαρίν Λεπέν» και εξηγεί παράλληλα ότι «σε περίπτωση συμμαχίας με το UKIP, το M5S μέσα στην ιταλική Bουλή θα συνεχίσει να πρεσβεύουν τα ακριβώς αντίθετα από την βρετανική αυτή πολιτική δύναμη, αρχίζοντας από το κύριο θέμα της μετανάστευσης».
 
 

«Συμφωνία τακτικής»
 

Πιο «ελαστικός» εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της βουλής και προβεβλημένο στέλεχος του M5S Λουίτζι Ντι Μάιο, σύμφωνα με τον οποίο «μιλάμε για μια συμφωνία που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον λόγους τακτικής, για να ασκείται πίεση σε κύριας σημασίας θέματα», αναφερόμενος στον ενδεχόμενο σχηματισμό μιας πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή του M5S και του UKIP.
 
Ο ίδιος ο Γκρίλο προσπάθησε να περιορίσει τον σκεπτικισμό των συνεργατών του, τονίζοντας ότι «με μόνον δεκαεπτά ευρωβουλευτές, χωρίς συμμαχίες, είσαι εντελώς ξεκομμένος από το πολιτικό γίγνεσθαι».
 
Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι όποια και αν είναι η τελική επιλογή του M5S στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, αυτή πρόκειται να προκαλέσει αναμφισβήτητα, νέες αντιδράσεις και εσωκομματικές τριβές.