Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ολοκλήρωση της ενοποίησης θα επιφέρει μείωση δομών, εξοικονόμηση σημαντικών λειτουργικών και διοικητικών εξόδων και δραστική βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στο ύψος των παροχών και τις λοιπές παραμέτρους (π.χ. ηλικιακά όρια) του ασφαλιστικού συστήματος.

Στο πλαίσιο του διοικητικού εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, το υπουργείο, μεταξύ άλλων, προωθεί τη λειτουργία του συστήματος «Αριάδνη» για την εξάλειψη του φαινομένου των «μαϊμού» συντάξεων, του συστήματος «Ήλιος» για τη χαρτογράφηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, αλλά και τη δημιουργία του συστήματος «Άτλας», που καταργεί τη θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας των ασφαλισμένων και των προστατευόμενων μελών. 

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας επανακαθορίζεται το πλαίσιο χορήγησης παροχών σε χρήμα απο τον ΟΓΑ, καθώς διαπιστώθηκε ότι για περίπου 30 χρόνια καταβάλλονταν από τον Οργανισμό έξοδα κηδείας, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση νόμιμων παραστατικών.
 
«Κλείνει έτσι οριστικά μία ακόμη πολύχρονη εστία αδιαφάνειας και φοροδιαφυγής που – χωρίς υπαιτιότητα των υπαλλήλων – ζημίωνε τα δημόσια έσοδα με αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και εξυγιαίνεται οριστικά ένας απαρχαιωμένος και διάτρητος τρόπος χορήγησης παροχών σε χρήμα από τον ΟΓΑ» σημειώνει το υπουργείο.

Πηγή: Ναυτεμπορική