Σύμφωνα με γαλλική πηγή, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες από αύριο Κυριακή, με βασικό στόχο να καταλήξουν σε κατάπαυση του πυρός.
 
«Ο διάλογος ξεκίνησε, αυτό είναι καλό», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Ποροσένκο ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι η χώρα του «δεν θα γίνει Σομαλία».
 
Πριν ακόμη από την ιστορική χειραψία μεταξύ Πούτιν και Ποροσένκο στη Νορμανδία, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι επιστρέφει στο Κίεβο ο πρεσβευτής της, Μιχαήλ Ζουράμποφ, ο οποίος μάλιστα θα παραστεί στη σημερινή ορκωμοσία.
 

Μπάιντεν και Ρόμπεϊ στο Κίεβο
 

Ο 48χρονος φιλοδυτικός πρόεδρος, ο οποίος εξελέγη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου με ποσοστό 54,7%, θα ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου σε μία τελετή που θα ξεκινήσει στις 10.00 (ώρα Ελλάδας).
 
Στη συνέχεια θα επιθεωρήσει το στράτευμα στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο του Κιέβου, παρουσία πολλών ξένων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και πολλοί ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων χωρών της ανατολικής Ευρώπης.
 
Ο Ποροσένκο έχει δηλώσει ότι θέλει να παραμείνει στη θέση του ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ο οποίος είναι μέλος του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 12,8%. Επιθυμεί επίσης να διατηρήσει τη θέση του ως πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ που μέχρι τώρα ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου.
 

Επιθέσεις στις ανατολικές περιφέρειες

Μετά την ανατροπή του προκατόχου του, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Ουκρανία έχασε την Κριμαία που προσαρτήθηκε στη Ρωσία με δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το οποίο η Δύση δεν έχει αναγνωρίσει.
 
Μετά την εκλογή του Π. Ποροσένκο, εντάθηκαν οι επιθέσεις του στρατού του Κιέβου κατά των εξεγερμένων ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία, που συνεχίζονται.

Την Παρασκευή, ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του και ένα μεταγωγικό πολεμικό αεροσκάφος του Κιέβου καταρρίφθηκε. Οι ρωσόφωνοι ελέγχουν τμήμα των συνόρων με τη Ρωσία, αλλά και το Ντονέτσκ, πρωτεύουσα της βιομηχανικής περιοχής στα ανατολικά.