Σημειώνεται ότι οι πλούσιοι της υφηλίου ήταν 13,7 εκατ. το 2013, ενώ σε ένα έτος η περιουσία τους αυξήθηκε κατά 8,7%, με περισσότερο κερδισμένες τις εταιρείες που διαχειρίζονται κεφάλαια πολύ πλούσιων πελατών.

Η μεγάλη αύξηση οφείλεται κυρίως στους πλούσιους Κινέζους, καθώς ο ιδιωτικός πλούτος στην περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) αυξήθηκε κατά 31% στα 37 τρισ. δολάρια. «Οι διαχειριστές πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραψαν μία ακόμη χρονιά υψηλής ανάπτυξης το 2013. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη σημειώθηκε στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού», αναφέρει η μελέτη.

Η Κίνα ξεπέρασε ως προς τον ιδιωτικό πλούτο τη Γερμανία και την Ιαπωνία την περασμένη 5ετία και ακολουθεί πλέον στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ. Η συνολική περιουσία 22 τρισ. δολαρίων των Κινέζων αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 80% σε 40 τρις. δολάρια το 2018, ενώ η περιουσία των Αμερικανών μπορεί να αυξηθεί την ίδια περίοδο στα 54 από 46 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τη μελέτη της BCG.

Ο βασικός μοχλός αύξησης του πλούτου των νοικοκυριών το 2013 ήταν τα κέρδη από τα χρηματιστήρια μετοχικών αξιών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Στις χώρες – πέραν της Κίνας – που σημειώνουν ταχείς ρυθμούς αύξησης των ιδιωτικών περιουσιών περιλαμβάνονται η Ινδία, που πιθανόν να διπλασιάσει τον ιδιωτικό πλούτο της στα 5 τρισ. δολάρια το 2018 και η Ρωσία, όπου ο πλούτος μπορεί να αυξηθεί πάνω από 80% σε 4 τρισ. δολάρια. Η Βόρεια Αμερική, η Δυτική Ευρώπη και η Ιαπωνία αναμένεται να σημειώσουν την επόμενη 5ετία χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης από την εκτιμώμενη μέση παγκόσμια άνοδο 5,4% του πλούτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg