Ο εμφύλιος στη γειτονική Συρία έχει διαχυθεί πλέον επικίνδυνα στο Ιράκ, με τους σουνίτες ισλαμιστές της αποκομένης από την Αλ Κάιντα τζιχαντιστικής οργάνωσης να επιχειρούν ταυτόχρονα στις δύο χώρες έχοντας ως διακηρυγμένο στόχο τη δημιουργία ισλαμικού κράτους και την επιβολή της Σαρία.
 
Εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ενώ από αμερικανικής πλευράς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώνει ότι στηρίζει «μία ισχυρή, συντονισμένη αντίδραση» και προσφέρει «κάθε κατάλληλη συνδρομή».
 
 

Η φυγή των κατοίκων
 

Εκατόν πενήντα χιλιάδες κάτοικοι της Μοσούλης εκτιμάται ότι έχουν ήδη διαφύγει από την πόλη αφότου οι ισλαμιστές εκδίωξαν τις δυνάμεις ασφαλείας -οι οποίες και εγκατέλειψαν χωρίς να προβάλουν αντίσταση- και κατέλαβαν την έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης, αστυνομικά τμήματα, το αεροδρόμιο και το αρχηγείο του στρατού.
 
Οι κάτοικοι κατευθύνονται προς τρεις πόλεις στο Βόρειο Ιράκ, όπου οι τοπικές αρχές έχουν στήσει προσωρινούς καταυλισμούς. Ο πρωθυπουργός του Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί εξέδωσε ανακοίνωση απευθύνοντας έκκληση στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να συμβάλει στη διαχείριση της κατάστασης.
 
 

Δίοδος εξαγωγής πετρελαίου
 

Η Μοσούλη, πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Νινευή και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, αποτελεί σημαντική δίοδο εξαγωγής για το ιρακινό πετρέλαιο και πύλη προς τη Συρία.
 
Η ανάκτηση της πόλης αποτελεί τεράστια πρόκληση για τον πρωθυπουργό Αλ-Μαλίκι, ο οποίος πασχίζει να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Απριλίου. Η Μουσούλη έχει κυρίως σουνιτικό πληθυσμό και οι σουνιτικές πολιτοφυλακές είναι εχθρικές προς αυτόν.
 
 

Κήρυξη έκτακτης ανάγκης
 

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Νούρι αλ-Μαλίκι ζήτησε από τη Βουλή την κήρυξη του Ιράκ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, παραδεχόμενος ότι οι ισλαμιστές έχουν καταλάβει «ζωτικές περιοχές» της Μοσούλης. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως η Βουλή πρόκειται να συγκληθεί την Πέμπτη.
 
Οι τζιχαντιστές έχουν θέσει άμεσα υπό τον έλεγχό τους αστικές περιοχές για πρώτη φορά μετά την εξέγερση που ακολούθησε την αμερικανική επέμβαση το 2003. Ταυτόχρονα διεξάγουν μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων ανά τη χώρα αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς.