Απεργούν και σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ στο πλαίσιο της τριήμερης κινητοποίησης που ξεκίνησαν την Τετάρτη 11 Ιουνίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στο θέμα της διαϊδρυματικής κινητικότητας των συναδέλφων τους. Σήμερα, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και υπουργείου Παιδείας, θα κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα δίνεται ολιγοήμερη παράταση στη διαθεσιμότητα 341 διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, των οποίων η διαθεσιμότητα λήγει την Κυριακή. 

Οι διαπραγματεύσεις, μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τους δύο εμπλεκόμενους υπουργούς, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, απέβησαν άκαρπες και τελικά αποφασίστηκε να δοθεί παράταση μέχρι να βρεθεί λύση.

Έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις αποφασίστηκε τελικά να μην εκδοθεί προκήρυξη. Ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριζε ότι θα πρέπει να επανατοποθετηθούν 536 υπάλληλοι, ενώ, αντίθετα ο νέος υπουργός Παιδείας ανέβαζε τον αριθμό περίπου στους 800Με τροπολογία που θα δίνει παράταση στη διαθεσιμότητα 341 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων έληξε η κόντρα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ανδρέα Λοβέρδο, λίγα 24ωρα μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Συνεχίζεται η κινητοποίηση των δημοτικών αστυνομικών στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ένα χρόνο αφότου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, οι αστυνομικοί δεν απορροφήθηκαν εξολοκλήρου σε άλλες θέσεις του δημόσιου τομέα, παρά τις περί αντιθέτου αρχικές διαβεβαιώσεις. Όπως δηλώνουν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να απορροφηθούν οι 226 αστυνομικοί που έμειναν εκτός.

Αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους δηλώνουν οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών που παραμένουν έξω από το κτίριο της Καραγεώργη Σερβίας, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου να κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής που κατέθεσε το υπουργείο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τις δικαίωνε.

 
Πλέον το καθεστώς διαθεσιμότητας των 397 γυναικών παραμένει εκκρεμές έως την συζήτηση της αίτησης αναίρεσης του υπουργείου στις 23 Σεπτεμβρίου. Χθες από την επέμβαση των ΜΑΤ, τραυματίστηκαν τρεις γυναίκες, δύο καθαρίστριες και μια φωτορεπόρτερ. Σήμερα αναμένεται οι καθαρίστριες να παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.
 
Η τύχη των σχολικών φυλάκων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργού Παιδείας αλλά του υπουργού Εσωτερικών, αφού ανήκουν στο προσωπικό των δήμων. Επειδή, όμως, πρόκειται για εργαζόμενους στα σχολεία ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε ήδη πρόταση -όχι δημόσια- για την επαναπρόσληψη όλων των σχολικών φυλάκων που δεν μετακινήθηκαν σε άλλη θέση του Δημοσίου μετά το οκτάμηνο της διαθεσιμότητάς τους.

Πιθανολογείται, γράφει το aftodioikisi.gr, από κυβερνητικές πηγές ότι ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος δεν πρόκειται να έχει αντίρρηση, κάθε άλλο. Επομένως, η τελική απόφαση θα ανήκει στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη , ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει δείξει τέτοιες διαθέσεις.

Το σημείωμα που έστειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης στον υπουργό Εσωτερικών Α. Ντινόπουλο για να του θυμίσει τις μνημονιακές του υποχρεώσεις αναφέρεται στην ανάγκη υλοποίησης του προγράμματος της διαθεσιμότητας-κινητικότητας για 4.000 υπαλλήλους. 
 
Αρχικά το πρόγραμμα αυτό έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013. Έπειτα η τρόικα έδωσε παράταση στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2014. Έπειτα δόθηκε άτυπη παράταση μέχρι την 31η Μαρτίου του 2014, για να ακολουθήσει νέα παράταση, μέχρι την 25η Απριλίου.