Όπως επισημαίνει η Ένωση Εισαγγελέων, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Επίκουροι Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, αφού μελέτησαν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συγκεκριμένης Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και τα συνημμένα έγγραφα που τους υποβλήθηκαν, διαβίβασαν -από υπηρεσιακή υποχρέωση, νομίμως και κατά καθήκον- τα έγγραφα αυτά, μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς να ενεργήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο –πέραν, βεβαίως της αναγκαίας ανάγνωσής τους- μη επιτρεπόμενες από το νόμο ανακριτικές ενέργειες.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος «επιβεβαιώνει, και με την αφορμή αυτή, ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς ασκούν ευόρκως τα καθήκοντά τους, με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας, καλεί τα θεσμικά όργανα της τελευταίας σε σώφρονες αντιδράσεις όσον αφορά σε ζητήματα λειτουργίας και απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, και υπενθυμίζει ως αυτονόητη την υποχρέωση η τυχόν συναφής κριτική, να ασκείται εντός του πλαισίου που διαγράφει το Σύνταγμα, οι νόμοι και τα πέραν αμφισβήτησης, γνωστά δεδομένα της εκάστοτε υπόθεσης».
 

Γιατί αντιδρά το ΠΑΣΟΚ

Αυτό που ενόχλησε το ΠΑΣΟΚ και τον κ.  Βενιζέλο, γράφει το capital.gr, ήταν η αναφορά στο έγγραφο: «Σας αναφέρουμε ότι από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Υπουργών – μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, πρώην Υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από την 17/10/2010 κ.ε. Επομένως θα πρέπει να υποβληθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 86 Συντ., 1 και 4 Ν. 3126/2003 και 83 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής, στην κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου”. 
 
Ομως, όπως γνωρίζουν άπαντες οι νομομαθείς , η διατύπωση αυτή είναι τυποποιημένη και απολύτως τυπική όταν πρόκειται για υπουργούς. Δικαστικές πηγές δε ρωτούσαν γιατί δεν υπήρξε επισήμανση εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων για το γεγονός ότι η δικογραφία εστάλη από τις εισαγγελείς (για τυπικά νομικούς λόγους) στις 18 Μαρτίου αλλά στη Βουλή πρωτοκολλήθηκε στις 4 Ιουνίου κι αφού είχε κλείσει.