Άγνοια για τις παράνομες φοροαπαλλαγές που δίνονται από την ελληνική κυβέρνηση στον αγοραστή με την αγορά της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, δηλώνει ότι έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ο Κρίτων Αρσένης έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτημα σχετικά με το άρθρο 42 του νόμου 3943/2011, με το οποίο ο αγοραστής απαλλάσσεται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου σχετίζεται με την εκμετάλλευση και ιδιοκτησία της έκτασης που πωλείται.
Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής έθεσε ζήτημα αδιαφάνειας στις διαδικασίες επιλογής του αγοραστή, αλλαγής των όρων του διαγωνισμού και παραβίασης της ευρωπαϊκής οδηγίας 2004/18 ΕΚ σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις.
Στην απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου, Χοακιν Αλμούνια, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει κοινοποιήσει το αναφερόμενο μέτρο φορολογικής απαλλαγής και συνεπώς η Επιτροπή δεν διαθέτει επαρκείς πληροφορίες ώστε να αξιολογήσει κατά πόσον αυτό συνιστά κρατική ενίσχυση.
Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα να παράσχει διευκρινήσεις επί του θέματος.
Για το θέμα, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:
«Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδρυση μίας offshore εταιρείας στην καρδιά της Αθήνας στην υπηρεσία των νέων αγοραστών της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά. Με τις φοροαπαλλαγές που δίνονται προίκα στον αγοραστή, η εταιρεία που θα εκμεταλλευτεί την περιοχή δεν θα πληρώνει ούτε φόρο εισοδήματος, ούτε φόρο μεταβίβασης, ούτε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου.
Η πλήρης απαλλαγή της εταιρείας με το άρθρο 42 παρ. 6 του νόμου 3943/2011 από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου σοκάρει. Είναι παράνομη σύμφωνα τόσο με το ελληνικό όσο και με το ευρωπαϊκό δίκαιο και είναι προκλητική για τους ανθρώπους των μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων, που αιφνιδιάζονται συνεχώς από το ύψος των φόρων, τελών και εισφορών που έχουν να πληρώσουν, αλλά δίνουν καθημερινά έναν τίμιο και διαρκή αγώνα να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους».