Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει εφεξής το μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, όπου βρίσκεται το «Αλ Όμαρ» όπως και η πλειονότητα των πετρελαιοπηγών σε αυτήν την περιοχή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
«Πήραν τον έλεγχο πριν από περίπου δύο ώρες», σημείωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, ο οποίος είναι επικεφαλής του παρατηρητηρίου.
 
Τον έλεγχο του «Αλ Όμαρ» είχε προηγουμένως το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το οποίο αποτελεί την πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην Συρία.
 
Η Συρία δεν είναι σημαντική πετρελαιοπαραγωγός χώρα και δεν έχει εξάγει πετρέλαιο από τα τέλη του 2011 που τέθηκαν σε ισχύ οι διεθνείς κυρώσεις για να ενισχυθεί η άσκηση πιέσεων στον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ. Πριν από την επιβολή των κυρώσεων, η Συρία εξήγαγε 370.000 βαρέλια ημερησίως, κυρίως στην Ευρώπη.