Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών από το 21% στο 19% αν συνυπολογιστεί το rebate (υποχρεωτική έκπτωση που πρέπει να καταβάλουν οι φαρμακοποιοί).
 
Στις συνολικές πωλήσεις θα συμπεριλαμβάνονται και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία θα μπορούν πλέον να πωλούνται από τα φαρμακεία, αλλά με ποσοστό κέρδους που δεν θα ξεπερνά το 3%, παρότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 5%.
 
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η εξέλιξη «ρίχνει» το συνολικό ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών από 19% στο 15,6%, ενώ η τρόικα πίεζε για 15%, ποσοστό με το οποίο ήταν κάθετα αντίθετος ο κλάδος των φαρμακοποιών.
 
Άμεση ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος κατήγγειλε «την τακτική του νέου υπουργού υγείας Μ. Βορίδη, να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά τις προειλημμένες αποφάσεις που έχουν σχέση με τη διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας».
 
«Περιμέναμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα που να διορθώνουν τις υπερβολές σε βάρος των φαρμακείων και όχι μέτρα που επιδεινώνουν την ήδη υπάρχουσα τραγική κατάσταση. Τα φαρμακεία κλείνουν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει αποφάσεις σε βάρος τους και σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
 
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να σηκώσουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας που συνίσταται:
 
Στη χρηματοδότηση των φαρμακευτικών δαπανών υγείας, με την οικονομική αιμορραγία τους
 
Στη επιπλέον εργασία τους (αργίες, διανυκτερεύσεις κλπ) χωρίς αμοιβή
 
Στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  στους πολίτες, σε αντίθεση με όσα ισχύουν στην Ε.Ε.
 
Στη καθυστέρηση εξόφλησης των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, που χρονολογούνται από το 2011
 
Στη συνέχιση της εξυπηρέτησης του κοινού κατά τις εφημερίες, παρά την απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.