Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εκμεταλλευτεί τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και γενικά το θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές μετά και τη νέα πτώση του επιτοκίου των εντόκων γραμματίων, αλλά και να στείλει ένα μήνυμα στην τρόικα πως δεν χρειάζεται νέο δάνειο από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Μετά τη λήξη του Eurogroup της Δευτέρας, άλλωστε, αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Ελλάδα αντιστάθηκε σε πιέσεις να εξετάσει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, την ώρα που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, προειδοποιούσε ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων.

Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές μόνη της και να αναζητήσει χρηματοδότηση, έπειτα από την έκδοση πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο με επιτόκιο 4,95%.

Το βιβλίο προσφορών διαχειρίζονται οι Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group,Citigroup, JPMorgan , Morgan Stanley, Nomura, HSBC Holdings, UBS και BNP Paribas.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων χθες, το δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να υποχωρεί σημαντικά, στο 2,05% από 2,15% στην αντίστοιχη έκδοση τον περασμένο μήνα.

«Δελεαστική η πώληση βραχυπρόθεσμου ομολόγου για την Ελλάδα, αλλά φέρνει κινδύνους»
 
Σε χθεσινό δημοσίευμά του, που έφερε τον παραπάνω τίτλο, το πρακτορείο Reuters επεσήμανε πως η έκδοση βραχυπρόθεσμου ομολόγου μπορεί να αποτελεί δέλεαρ για την Ελλάδα – καθώς με τον τρόπο αυτό κεφαλαιοποιεί την αυξανόμενη διεθνή ζήτηση για βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος ευρωζώνης – αν όμως τελικά προχωρήσει σε αυτήν τότε εγκαταλείπει το «πολύτιμο» status του να μην διατρέχει ουσιαστικά τον κίνδυνο βραχυπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του χρέους. 
 
Πιο συγκεκριμένα, το επιχείρημα που διατυπώνει ο συντάκτης του άρθρου είναι πως η έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων σίγουρα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αντλήσει χρήματα με φθηνότερο κόστος (καθώς το επιτόκιο του τριετούς ομολόγου αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 3% έναντι απόδοσης 6% για τα δεκαετή ομόλογα και 4% περίπου για τα πενταετή), από την άλλη όμως σημαίνει πως η χώρα θα βρεθεί ενόψει μιας μεγάλης αναχρηματοδότησης πριν ακόμα διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας της.
 

(Πηγές: Ναυτεμπορική, capital.gr, TheToc)