Μια ακόμη υπόθεση κατασκοπείας αποκαλύφθηκε χθες, λίγες μόλις ημέρες μετά την αποκάλυψη της δράσης διπλού πράκτορα, εργαζόμενου στη γερμανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών BND.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, η δεύτερη υπόθεση αφορά άνδρα, ο οποίος εργαζόταν στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, διεξάγοντας παράλληλα κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ.

 Ως «απάντηση»,  η γερμανική κυβέρνηση  διέταξε σήμερα την απέλαση του επικεφαλής της CIA στο Βερολίνο.
 
Όπως μεταδίδει το BBC ο αξιωματούχος φέρεται να αποτελούσε «συνδετικό κρίκο» της CIA στην αμερικανική πρεσβεία, στο σκάνδαλο που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στη Γερμανία.
 

Β. Σόιμπλε: «Αυτό είναι ηλίθιο, και τόση ηλιθιότητα είναι για να κλαις»

Αίσθηση προκάλεσαν νωρίτερα οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις υποθέσεις κατασκοπείας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

 
Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τα γεγονότα κατά τη διάρκεια εκπομπής στο κανάλι Phoenix, ο Σόιμπλε δεν έκρυψε τη δυσφορία του: 
 
Αναγνωρίζοντας ότι η Γερμανία έχει βοηθηθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες, σημείωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να μας παρακολουθούν με τριτοκλασάτα πρόσωπα».
 
«Αυτό είναι ηλίθιο, και τόση ηλιθιότητα είναι για να κλαις» είπε χαρακτηριστικά.

«Για αυτό και η καγκελάριος είναι 'not amused'».

 
Ο Β. Σόιμπλε τάχθηκε, ωστόσο, ενάντια σε οποιεσδήποτε «υπερβολικές αντιδράσεις», σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Αισθάνομαι να απειλούμαι πολύ λιγότερο από τους Αμερικανούς από ό,τι αρκετούς άλλους».

 
Οι ΗΠΑ αποφεύγουν να σχολιάσουν τις αποκαλύψεις
 
«Περιμένω από όλους να συνεργαστούν ταχύτατα για να ξεκαθαρίσουν αυτοί οι ισχυρισμοί, με γρήγορα και ξεκάθαρα σχόλια και από τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε σε συνέντευξή του στην Bild ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ.
 
Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν τη σύλληψη του 31χρονου άνδρα, ο οποίος παραδέχεται, σύμφωνα με πολιτικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, ότι έδινε έγγραφα στις ΗΠΑ.
 
Ο άνδρας φέρεται να πληροφορούσε την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών για έρευνα που διεξάγεται στη Γερμανία σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της NSA.

(Πηγές: in.gr, capital.gr)