Δεν θα συμμετάσχει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Α' Θερινού Τμήματος, κατά την οποία θα αποφασιστεί αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλλει το Σύνταγμα, για να ανοίξει η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ». Η συζήτηση είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Συνάντηση θα έχουν στις 11:00 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος για το θέμα, αλλά και για ζητήματα που σχετίζονται με την τρόικα, η οποία ήδη βρίσκεται στην Αθήνα.
 
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κουμουνδούρου αναφέρεται: «Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της ΚΟ για τη μη νομιμοποίηση της αυριανής διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό τμήμα με θέμα την έγκριση ή όχι ως 'παραδεκτής' της πρότασης που σύμφωνα με το Σύνταγμα υπεβλήθη για δημοψήφισμα σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ», από περισσότερους των αναγκαίων των 120 βουλευτών.
 
» Η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε νωρίτερα από τη Διάσκεψη των Προέδρων κατά την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και διάτρητο τον κανονισμό της Βουλής».
 
Παράλληλα, όπως δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Νίκος Βούτσης, για το θέμα αυτό, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά του όπλα που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό».

Δεν συμμετέχει το ΚΚΕ

Νωρίτερα και οι βουλευτές του ΚΚΕ αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στη συζήτηση στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ».
 
Αυτό αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του κόμματος, με την οποία επιρρίπτονται στην κυβέρνηση «μεγάλες ευθύνες γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκληση της Oλομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».
 
«Οι βουλευτές του ΚΚΕ, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση των νόμων που έχουν οδηγήσει στην απελευθέρωση της ενέργειας και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και του ψηφισθέντα νόμου 'Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας', του γνωστού ως 'μικρή ΔΕΗ'» τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
«Παρόλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα. Συνεπώς οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Απέχουν και οι ΑΝΕΛ

Αποχή από τη συνεδρίαση αποφάσισε και η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τη συμμετοχή και του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Νίκου Νικολόπουλου.
 
«Αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η αυριανή συνεδρίαση του Α’ Θερινού Τμήματος είναι μία συνεδρίαση παρωδία που παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας την συνεδρίαση. Καλούμε το σύνολο της αντιπολίτευσης του δημοκρατικού τόξου να καταγγείλει από κοινού ενώπιον του ελληνικού λαού τη δημοκρατική εκτροπή» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.