Η έκκληση του Ρώσου Πρέδρου έρχονται λίγες ώρες αφού οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστήριξαν ότι το εξελιγμένο όπλο που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του Boeing 777 είναι πιθανό να βρισκόταν στα χέρια των φιλορώσων ανταρτών.

Σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος έχουν ήδη ανακτηθεί και τα δύο μαύρα κουτιά ενώ έχουν περισυλλέγει 181 πτώματα. Όπως αναφέρει όμως ο Guardian η πρόσβαση στην περιοχή είναι πολύ δύσκολη και περιλαμβάνει πολλά μπλόκα με αποτέλεσμα κανείς να μη γνωρίζει σε ποιανού τα χέρια βρίσκονται.

Εκπρόσωπος της Ουκρανικής κυβέρνησης ισχυρίζεται ότι οι αντάρτες έχουν τον έλεγχο της περιοχής. «Εμείς απλώς συμμετείχαμε στην ανεύρεση των πτωμάτων. Άλλοι έχουν τον έλεγχο στα πάντα εκεί» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Η έκκληση του Πούτιν για εκεχειρία έρχεται την ώρα που το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για το ποιός κατέρριψε το αεροσκάφος. Νωρίτερα το πρωί ο Ρώσος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι «την ευθύνη για αυτή την τραγωδία την έχει η χώρα στης οποίας το έδαφός έπεσε το αεροπλάνο» για να δεχτεί την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Pavlo Klimkin, «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο πύραυλος να ήταν ουκρανικής προέλευσης αφού η Ουκρανία δεν διαθέτει τέτοιο οπλισμό οπουδήποτε στην περιοχή και δεν έχει αναφερθεί καμία κλοπή τέτοιου υλικού από οπουδήποτε αλλού».

Θέση στη διαμάχη έχουν πάρει και οι ΗΠΑ επικρίνοντας τη Ρωσία για τον εξοπλισμό των αναρτών της Ουκρανίας. Η κυβέρνηση της Αμερικής ζήτησε από τον Πούτιν να πάρει άμεσα και ξεκάθαρα μέτρα προκειμένου να επέλθει αποκλιμάκωση της κρίσης. Η Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε μια ασυνήθιστη εμφάνιση στην τηλεόραση χθες κατηγορώντας ευθέως τους φιλορώσους αντάρτες για την τραγωδία και ζητώντας από την Ε.Ε. να επιβάλλει κυρώσεις.

Εξηγήσεις από τον Πούτιν ζήτησε και ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Tony Abbott ο οποίος ανέφερε ότι «τώρα φαίνεται σχεδόν σίγουρο ότι το αεροσκάφος έπεσε από ρωσικό πύραυλο εδάφους-αέρος». 27 επιβάτες της μοιραίας πτήσης ήταν Αυστραλοί.

Από την άλλη πλευρά όμως η Γερμανίδα Καγκελάριος φάνηκε πιο διαλλακτική λέγοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να επιβάλλουμε κυρώσεις. «Αν θυμάμαι καλά από την πτώση του αεροσκάφους δεν έχουν περάσει καν 24 ώρες. Θα πρέπει να οργανώσουμε μια ανεξάρτητη έρευνα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας δήλωσε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κατηγορήσουμε οποιονδήποτε για την πτώση της ΜΗ17.