Αναδημοσίευση από in.gr
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι αλλαγές για το «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων, όπως και η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων προκηρύξεων του Δημοσίου και των ΟΤΑ στον Τύπο.
Tελικά τα επίμαχα άρθρα 221 (για τα επικουρικά ταμεία και το εφάπαξ), 226 για την σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου για το πόθεν έσχες και 227 για την διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες ψηφίστηκαν με 50 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης και 47 κατά της αντιπολίτευσης.
Τα άρθρα 223 (για τους υπόχρεους σε δήλωση πόθεν έσχες), 224 (για το περιεχόμενο της δήλωσης πόθεν έσχες), 225 (για τα όργανα και τη διαδικασία ελέγχου πόθεν έσχες), 228 (για τις κυρώσεις για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες) 229 (για καταλογισμό περιουσίας) και 230 (για τη δήλωση οικονομικών συμφερόντων μαζί με τη δήλωση πόθεν έσχες) ψηφίστηκαν με 50 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης, 39 κατά (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΧΑ, Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί βουλευτές) και 8 παρών (ΑΝΕΛ, ΚΚΕ).
Εν μέσω των αντιδράσεων, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανακοίνωσε προ της ψηφοφορίας την επαναφορά στο υφιστάμενο καθεστώς για τη δημοσίευση προκηρύξεων του Δημοσίου και των ΟΤΑ στον Τύπο.
Στην περίπτωση των ρυθμίσεων για τους ενστόλους, που είχαν επίσης προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανακοίνωσε λίγο πριν από την ψηφοφορία νομοτεχνική βελτίωση με την οποία έδωσε ακόμη 6 μήνες προθεσμία (έως 30.6.2015) ώστε οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης των ενστόλων να μπορούν να μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης.
Σε ό,τι αφορά στον υπολογισμό του εφάπαξ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρέσχε προφορική διαβεβαίωση ότι πριν από την έκδοση της δικής του υπουργικής απόφασης θα έχει προηγηθεί πρόταση του αρμόδιου υπουργού Δημόσιας Τάξης.
Ωστόσο, η νομοτεχνική βελτίωση δεν ικανοποίησε τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού φορέα των ενστόλων που βρίσκονταν από νωρίς στη Βουλή.
Συνεπεία της συνέχισης των αντιρρήσεων αυτών και ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας για τις συγκεκριμένες διατάξεις, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έγινε αντικατάσταση ενός βουλευτή, του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη που προέρχεται από τους ένστολους.
Τελικά η επίμαχη διάταξη για τους ενστόλους υπερψηφίστηκε με 50 «ναι» και 47 «όχι».
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων δήλωσαν την αντίθεση τους και ειδικά ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος ανέφερε ότι «αύριο κιόλας οι ομοσπονδίες θα γνωστοποιήσουν σε όλη την Ελλάδα τα ονοματεπώνυμα των βουλευτών που με την ψήφο τους, πέρασε το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου, γιατί με αυτό μπήκε ταφόπλακα στο ασφαλιστικό μας σύστημα».
Ανέφεραν ακόμη ότι από αύριο, Πέμπτη, θα εξετάσουν τη «μορφή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων».