Με αυστηρό μήνυμα προς τη Μόσχα, ο Μπαράκ Ομπάμα δυναμιτίζει το κλίμα στην ανατολική Ευρώπη, εν μέσω αναφορών για συνεννόηση με το Κίεβο.

Ο αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ρεαλιστική λύση στην ουκρανική κρίση «αν η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει τεθωρακισμένα και στρατιώτες». 

 
Μιλώντας από το Ταλίν, χαρακτήρισε την Εσθονία υποδειγματικό εταίρο, διαβεβαιώνοντας ότι θα έχει στήριξη.
 
Τις πρώτες ώρες των ανακοινώσεων γύρω από συμφωνία εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε επιφυλακτικός λέγοντας πως είναι «πολύ νωρίς» για να φανεί αν κάτι τέτοιο θα επιτύχει.
 
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε πως αναγκαίος όρος για λύση είναι να σταματήσει η Ρωσία να υποστηρίζει τους ρωσόφωνους.
 
 

Συναντήσεις στη Βαλτική
 

Ο Ομπάμα βρίσκεται στην εσθονική πρωτεύουσα, όπου θα συναντηθεί και με τους προέδρους των άλλων δύο βαλτικών χωρών, της Λιθουανίας και της Λετονίας, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. 
 
Οι τρεις βαλτικές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη στάση της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη, ενώ η Μόσχα προαναγγέλλει αλλαγή του στρατιωτικού της δόγματος αναλόγως των αποφάσεων του ΝΑΤΟ.
 
Θέλοντας να στείλει μήνυμα τόσο στο Ταλίν όσο και στη Μόσχα, ο Ομπάμα επανέλαβε ότι η συμμαχία με την Εσθονία «δεν σπάει, δεν κλονίζεται, είναι αιώνια, η Εσθονία δεν θα μείνει ποτέ μόνη της».