Δέσμη μέτρων για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών, μετά τέσσερα συνεχή έτη αύξησης της φορολογίας, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός.

Παρά τις ενστάσεις που διατηρεί η πλευρά των ελεγκτών, η οποία και δεν άναψε «πράσινο φως» στο Παρίσι, ο Αντ. Σαμαράς προσανατολίζεται να προχωρήσει, έστω μονομερώς, τόσο στις διορθώσεις επί του ΕΝΦΙΑ, όσο και στην ανακοίνωση μειώσεων στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. 

Ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει μάλιστα στο Βελλίδειο, σε τετραπλάσιας χωρητικότητας αίθουσα από αυτή που αρχικά είχε προγραμματιστεί, γεγονός που δείχνει ότι θα προχωρήσει σε μέτρα κοινωνικού περιεχομένου, με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν θα προκαλούν την τρόικα. 

 
Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει αυθημερόν στην Αθήνα, ενώ το απόγευμα αναμένονται διαδηλώσεις, με τους διοργανωτές να προσδοκούν μεγάλη συμμετοχή κυρίως από στρώματα που πλήττονται, όπως πχ. οι ένστολοι. 
 
Μεθαύριο Κυριακή στην Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς της πόλης. 
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός θα κάνει ειδική αναφορά στις διορθώσεις που θα γίνουν και σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί στις εκπτώσεις για ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ θα μιλήσει και για τις αλλαγές των τιμών για τις 4.000 περιοχές εκτός σχεδίου όπου κατεγράφη και το μεγάλο πρόβλημα με τις αντικειμενικές αξίες.
 
Η καθυστέρηση στην κατάθεση στη Βουλή των σχετικών διατάξεων συνδεόταν άμεσα με τη συζήτηση της κυβερνητικής αποστολής στο Παρίσι με την τρόικα, η οποία τελικά δέχθηκε τις αλλαγές αρκεί να είναι σύμφωνες με το στόχο για βεβαίωση εσόδων 3,2 δισ. ευρώ. Αρα, θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στη Θεσσαλονίκη από τον κ. Σαμαρά και τη Δευτέρα θα κατατεθεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή για να ψηφιστεί άμεσα, καθώς τέλος του μηνός λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Ακόμη ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση, τις δηλώσεις και την πολιτική του και θα αναδείξει αντιφατικές δηλώσεις, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, για θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως στο ζήτημα της διαγραφής του χρέους (π.χ. δηλώσεις Γιώργου Σταθάκη), έξοδο από το ΝΑΤΟ (Θόδωρος Δρίτσας), για το «κίνημα δεν έχω-δεν πληρώνω» για τον ΕΝΦΙΑ (Παναγιώτης Λαφαζάνης), κ.α.

(με πληροφορίες από vima.gr, «Καθημερινή»)