Ο ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε πάντως από τη Μαριούπολη, ότι οι ρωσόφωνοι παρέδωσαν 1.200 αιχμαλώτους ουκρανούς στρατιώτες, επιβεβαιώνοντας ότι γίνονται κινήσεις πέραν της εκεχειρίας. 
 
Η Μόσχα από την πλευρά της, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να αποκλείσει τον εναέριο χώρο της για ευρωπαϊκές πτήσεις, ως απάντηση στις νέες κυρώσεις. 
 
Πληροφορίες του Reuters, το οποίο επικαλείται διπλωμάτες, έχουν αναφέρει ότι οι νέες κυρώσεις θα αφορούν και την Rosneft και την Transneft. 
 

«Η εκεχειρία δεν φτάνει»

 
Αναλυτικά, η ευρωπαική πλευρά επισήμανε ότι δεν υπάρχει κινητικότητα στα υπόλοιπα μέρη της συμφωνίας, στην ανταλλαγή των αιχμαλώτων, στην επιτήρηση των συνόρων και στην έναρξη διαλόγου.
 
Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου ανέφερε ότι «υπάρχει σειρά ζητημάτων που συμφωνήθηκαν και πρέπει να εφαρμοστούν, όχι μόνο η εκεχειρία». Έδειξε στους υπόλοιπους όρους της συμφωνίας, ανάμεσά τους και στην επιτήρησή της από τον ΟΑΣΕ
 
Ο Ντιντιέρ Μπούρκχαϊμερ -πρόεδρος της Ελβετίας και επικεφαλής του ΟΑΣΕ- ανέφερε επίσης ότι «η εκεχειρία από μόνη της δεν είναι αρκετή».
 
Ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ είπε χαρακτηριστικά πως «δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, δεν ήμουν εξαρχής αισιόδοξος» για τη συμφωνία εκεχειρίας. «Μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει θέληση, τα διαφορετικά μέρη πρέπει πραγματικά να πιέσουν για υπέβαση του αδιεξόδου», είπε.