Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΚΚΕ και ΑΝΕΛ, επιφυλάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, ενώ «παρούσα» δήλωσε η Χρυσή Αυγή.

Υπενθυμίζεται ότι διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει την ονομαστικοποίηση των εισφορών προς τα κόμματα και των κουπονιών που διατίθενται για την οικονομική ενίσχυσή τους. Σε αυτά θα πρέπει πλέον να αναγράφεται το όνομα και το ΑΦΜ του αγοραστή.

Σημειώνεται ότι και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ι. Κουτσούκος ζήτησε να επανεξεταστεί η επίμαχη διάταξη -παρόλο που το κόμμα του υπερψήφισε- σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί μεταρρυθμιστική τομή.

 

«Να ονομαστικοποιήσουν τις μετοχές»

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ. Ο Θ. Παφίλης μίλησε για ακραίο φακέλωμα όλων των πολιτών και αναρωτήθηκε «από πού κι ως πού όποιος δίνει 1-5 ευρώ πρέπει να καταγράφεται;».
 
Πρότεινε αν η κυβέρνηση θέλει την διαφάνεια, να ονομαστικοποιήσει όλες τις μετοχές «μέχρι το φυσικό πρόσωπο».

«Αν το θέλετε ορίστε, είμαστε έτοιμοι να το ψηφίσουμε. Πλήρης διαφάνεια, ποιος έχει τι και πού τα βρήκε» είπε, ενώ αφού δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, προειδοποίησε ότι δεν θα το εφαρμόσει και ότι δεν πρόκειται να παραδώσει κανένα όνομα από όσους ενισχύουν οικονομικά το κόμμα.

Νομιμοποίηση διαπλοκής

Ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος απάντησε ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι «να αποτραπεί η διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος», που όπως είπε «γινόταν ακόμη και μέσω της μαζικής αγοράς κουπονιών», ενώ υποστήριξε ότι «τα στερεότυπα πως τα κόμματα της Αριστεράς στηρίζονται από την ενίσχυση του απλού πολίτη, ενώ τα κόμματα της Δεξιάς από το μεγάλο κεφάλαιο, θα πρέπει να αναθεωρηθούν ειδικά μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο στόμα το λύκου, στο Κόμο της Ιταλίας».
 
Είχε προηγηθεί η κριτική της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη, η οποία παρατήρησε ότι με το νομοσχέδιο νομιμοποιείται η διαπλοκή, υποστηρίζοντας ότι με τη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών από ΝΠΙΔ και προμηθευτές του Δημοσίου θα γίνει αφορμή «να διαγωνίζονται για το ποιος θα δώσει τα περισσότερα χρήματα στα συστημικά κόμματα».
 
Κριτική άσκησε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Κυρίτσης δηλώνοντας ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν μπορούν να αποτελούν προαπαιτούμενο που μάς επιβάλλουν οι δανειστές, ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητες. Τόσο ο κ. Κυρίτσης όσο και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Δημαράς ζήτησαν να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για την «μαύρη τρύπα» στα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που όπως είπαν ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.