Όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα τον υπουργό Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, το ταμείο αυτό θα αποτελείται από χρήματα που προορίζονταν για το Συνταξιοδοτικό Ταμείο και από ποσά του φετινού προϋπολογισμού που δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Οι δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας για την εμπλοκή της στην ουκρανική κρίση έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια των μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών και των πετρελαϊκών εταιρειών.


Ορισμένες εταιρίες έχουν ζητήσει από τη ρωσική κυβέρνηση να τις βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης, μεταξύ των οποίων και η πετρελαϊκή Rosneft που δηλώνει ότι χρειάζεται οικονομική βοήθεια 1,5 τρισ. ρουβλίων (39,70 δισ. δολάρια).
O ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε δε εμφατικά ότι «οι κυρώσεις δοκιμάζουν τη δύναμή μας». 
 

Η Γερμανία πλήττεται σοβαρά

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας παραμένουν αρκετά διαφιλονικούμενες. Εδώ και εβδομάδες ειδικοί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο άμεσων επιπτώσεων των νέων μέτρων και στη Γερμανία, γράφει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Στην ίδια τη Ρωσία, ωστόσο, παράγοντες της οικονομίας εμφανίζονται αρκετά καθησυχαστικοί. Οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν τις τρέχουσες δραστηριότητές μας, σχολίαζε τις τελευταίες μέρες εκπρόσωπος της αμυντικής βιομηχανίας OPK Oboronprom, ενός εκ των μεγαλύτερων μετόχων της Russian Helicopters.

Ο πόλεμος της ντομάτας


Με έναν ιδιαίτερο τρόπο θέλησαν να δείξουν οι Ολλανδοί την αντίθεσή τους στο εμπάργκο ευρωπαϊκών προϊόντων που επέβαλε η Ρωσία. 
 
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία του Άμστερνταμ και πήραν μέρος σε έναν απίστευτο …ντοματοπόλεμο, στα πρότυπα της αντίστοιχης παραδοσιακής «μάχης» (La Tomatina) που διεξάγεται στην Ισπανία.
 
Οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο αναμένεται να είναι σημαντικές για την Ολλανδία, καθώς η οικονομία της χώρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές.
 
Στόχος των ανθρώπων που οργάνωσαν τον ντοματοπόλεμο ήταν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αναφορικά με τα προβλήματα που προκαλεί το εμπάργκο στους ολλανδούς παραγωγούς.

Κεντρική Τράπεζα Ουκρανίας: «Δεν θα χρεοκοπήσουμε, αλλά…»

Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας απέρριψε τις ανησυχίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, αν και εκτίμησε ότι η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 10%, όπως μεταδίδει το CNBC. 
 
Η ουκρανική οικονομία έχει επιδεινωθεί δραματικά αυτό το έτος καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία και το εγχώριο νόμισμα συνεχίζει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Valeria Gontareva  υπογράμμισε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί και νέα πακέτα διάσωσης.
 
“Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή λόγω της δραματικής επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, υποθέτω ότι θα αναθεωρήσουμε το πρόγραμμα και υποθέτω ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα και -9 ή ακόμα και 10”, δήλωσε στο CNBC η Gontareva.
 
“Μπορεί να είναι για κάποια μικρή προσαρμογή και όχι κατ’ ανάγκη η ανάληψη νέων σοβαρών μέτρων σε αλλαγές στο πρόγραμμα (του ΔΝΤ)”, δήλωσε.
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα 17 δισ. δολ. τον Απρίλιο, αλλά πρόσφατα προειδοποίησε ότι η χώρα θα μπορούσε να χρειαστεί έως 19 δισ. δολ. σε πρόσθετη χρηματοδότηση εάν συνεχιστούν οι συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. 
 
Οι αποδόσεις στα ομόλογα της χώρας σε δολάριο ΗΠΑ έχουν σκαρφαλώσει σε μη βιώσιμα επίπεδα, με την απόδοση στο ομόλογο ωρίμανσης το 2023 να ξεπερνά το 10%.
 

Ιστορικό χαμηλό για το ρούβλι

Το ρωσικό ρούβλι συνέχισε να υποχωρεί στις πρωινές συναλλαγές τη Δευτέρα, διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο του 38/ δολ. ΗΠΑ για πρώτη φορά, εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο επιβολής και νέων κυρώσεων.
 
Το ρούβλι βρέθηκε να γνωρίζει ισχυρές πιέσεις τον Μάρτιο, όταν η Μόσχα έδειξε για πρώτη φορά την ετοιμότητα της να προσαρτήσει την περιοχή της Κριμαίας από την Ουκρανία. Η μαζική εκροή κεφαλαίων έπληξε το ρούβλι τις ημέρες που ακολούθησαν και οι νέες δυτικές κυρώσεις μετά την κατάρριψη της πτώσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών οδήγησε το ρωσικό νόμισμα σε νέα χαμηλά. 
 
Το ρούβλι άγγιξε τα 38,0380 στις αρχικές συναλλαγές της Δευτέρας για να ανακάμψει ελαφρώς στη συνέχεια στα 37,98, αν και υποχωρεί 0,5% σήμερα. Αυτό διαμορφώνει τις απώλειες του νομίσματος από την αρχή του έτους έναντι του αμερικανικού δολαρίου στο 13,6%, σημειώνει το Dow Jones Newswires. 
 
Έναντι του ευρώ το ρούβλι υποχωρεί 0,44% τη Δευτέρα στα 49,17.
 
 

Στο στρατιωτικό σκέλος

Στρατιωτικά γυμνάσια υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο των ΗΠΑ άρχισαν στην Ουκρανία τη Δευτέρα, ενώ συνεχίζονται σποραδικά οι μάχες στις ανατολικές επαρχίες της χώρας μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών, παρά την προ 10ημέρου κήρυξη εκεχειρίας.


Αναφέρονται ήδη απώλειες αμάχων λόγω χρήσης όλμων γύρω από το προπύργιο των φιλορώσων ενόπλων, Ντονέτσκ, την Κυριακή, με το Κίεβο να κατηγορεί τους αποσχιστές ότι διακινδυνεύουν να σπάσουν την κατάπαυση του πυρός επιτιθέμενοι κατά του στρατού.

Σε μια κίνηση αλληλεγγύης προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας, λέει το Euronews, στρατιώτες από 15 χώρες, μεταξύ αυτών και από τις ΗΠΑ, άρχισαν ασκήσεις υπό τον γενικό επιχειρησιακό τίτλο «Rapid Trident 14» κοντά στη δυτική ουκρανική πόλη Λβιβ τη
Δευτέρα, 1000 χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο της μάχης στο Ντονέτσκ.

Οι ΗΠΑ αναμενότα να στείλουν περίπου 200 στρατιώτες, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της φιλορωσικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία τον Απρίλιο.