Παράλληλα, το Κίεβο πρότεινε την διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις ανατολικές επαρχίες στις 9 Δεκεμβρίου. Το νομοσχέδιο για παραχώρηση “ειδικού καθεστώτος” στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ προβλέπεται από το πρωτόκολλο το οποίο υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου από την ουκρανική κυβέρνηση και την ηγεσία των ρωσόφωνων αυτονομιστών.
 
Σύμφωνα με τις προτάσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την ουκρανική προεδρία, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την σύσταση προσωρινής κυβέρνησης αυτονομίας, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και για θητεία τριών ετών.

 
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι απορρίπτουν την πρόταση του Κιέβου και εμμένουν στην διεκδίκηση της ανεξαρτησίας των ανατολικών επαρχιών. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη χορήγηση βοήθειας για την ανοικοδόμηση των υποδομών που έχουν καταστραφεί κατά την πεντάμηνη ένοπλη σύγκρουση και οικονομικής και κοινωνικής βοήθειας προς τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ανοίγουν τον δρόμο για την αποκέντρωση παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις “για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας μας”. 

 
Με άλλο νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, παραχωρείται αμνηστία “στα πρόσωπα που συμμετείχαν στα γεγονότα του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ”. Οπως διευκρινίζει η ουκρανική προεδρία, το νομοσχέδιο περί αμνηστίας περιλαμβάνει όλους τους μαχητές, εκτός από εκείνους που έχουν κατηγορηθεί “για δολοφονίες, βιασμούς και τρομοκρατικές ενέργειες”.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, εξαιρούνται επίσης από την αμνηστία οι υπεύθυνοι για την καταστροφή εν πτήσει του Boeing της Malaysia Airlines τον Ιούλιο, με 298 νεκρούς.
 

Νέος γύρος διεθνών επαφών

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους, “τη σημασία” που έχει να συνεχισθεί ο διάλογος σχετικά με τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο διάλογος αυτός έχει στόχο “να εξασφαλισθούν αδιαλείπτως οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του ουκρανικού εδάφους”, αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του. 
 
Η Ρωσία διέκοψε στα μέσα Ιουνίου τις παραδόσεις φυσικού αερίου της στην Ουκρανία, η οποία αρνείται την αύξηση της τιμής που επιβλήθηκε από την Gazprom μετά την έλευση στην εξουσία φιλοδυτικών ηγετών και η οποία έχει συσσωρεύσει, σύμφωνα με τη Μόσχα, απλήρωτα ποσά ύψους 5,3 δισεκ. δολαρίων. 
 
Η διένεξη αυτή μπορεί να επηρεάσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη, καθώς ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου διέρχεται από την Ουκρανία, σε περίπτωση που η χώρα αυτή αποφάσιζε να παρακρατήσει ένα μέρος του φέτος το χειμώνα για να αντιμετωπίσει την έλλειψη. 
 
Οι Πούτιν και Μπαρόζο έδωσαν επίσης “ιδιαίτερη προσοχή στην συγκεκριμένη εφαρμογή της συμφωνίας για την αναβολή της έναρξης της ισχύος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016”. Η αναβολή αυτή, που προτάθηκε την Παρασκευή έπειτα από μια τριμερή υπουργική σύνοδο με τη Ρωσία και την Ουκρανία, πρόκειται να λάβει την έγκριση των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά προκαλεί αντιδράσεις στην Ουκρανία.