Αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι έχει καθυστερήσει ήδη τρεις μέρες η με εντολή Σαμαρά αποδόμηση του κοστολογημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το υπουργείο Οικονομικών κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας.

Εκτιμά ότι η πολιτική ζωή στη χώρα έχει μπει σε ριζικά νέα φάση μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.
 

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε δυνατότητα πολιτικών πρωτοβουλιών, καθώς «αδυνατεί να συγκροτήσει τεκμηριωμένη απάντηση στη συμπαγή και ρεαλιστική πρότασή» του. 
 
 

Αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις
 

Οι αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα αντικρουόμενα και μεγάλα ψέματα είναι ενδεικτικά των αδιεξόδων που βιώνουν οι εμπνευστές και εφαρμοστές του ΕΝΦΙΑ, Σαμαράς και Βενιζέλος επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
 
Όλα αυτά, συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύουν ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται σε πανικό και όσο και αν προσπαθεί δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα».
 
Για το θέμα του εκλογικού νόμου, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι η ανακίνησή του, και το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη ζητούν να επισπευσθεί η προεδρική εκλογή, αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. 
 
«Η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αγκαλιάζει και εμπνέει ολοένα και ευρύτερα στρώματα πολιτών. Η μόνη λύση είναι η προσφυγή στις  κάλπες. Η κυβέρνηση των ηττημένων της ευρωκάλπης δεν μπορεί και δεν δικαιούται να δεσμεύσει τη χώρα σε καταστροφικά μνημόνια και μη συμφέρουσα για τη χώρα λύση για το χρέος» καταλήγει η ανακοίνωση.