Παράγοντες του Μαξίμου μιλούν για «το πιο κρίσιμο δίμηνο» της διετίας, καθώς μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα για την «τύχη» του χρέους, την ύπαρξη νέου δανείου και την (χρονική) χαλάρωση των επώδυνων μεταρρυθμίσεων που θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξουν νέο κύκλο αντιδράσεων στη κοινωνία – σε μία στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει σταθερά την δημοσκοπική του ψαλίδα.
Σε αντίθεση με ό,τι ανακοινώθηκε από την καγκαλαρία, ότι δηλαδή δεν θα συζητηθεί το χρέος και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από την τρόικα, το Μαξίμου προσδοκά να πάρει την πολιτική στήριξη – ή τη συνέχεια της πολιτικής στήριξης που είχε την τελευταία διετία «από όταν ο Αν. Σαμαράς επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Καγκελαρία ως πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2012».

O A. Σαμαράς προσδοκά να λάβει και να διαχειριστεί επικοινωνιακά τη διαβεβαίωση ότι τελειώνει το Μνημόνιο, έστω με τη μορφή που το ξέραμε.
 
Ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ δύσκολο να προαναγγελθεί καθώς η γερμανική κυβέρνηση έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε. δεν μπορεί να χαλαρώσει.

Το επιχείρημα που θα αντιτείνει η ελληνική πλευρά είναι ότι «η χώρα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της» και το δεύτερο, η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δυσκολότερη εάν η τρόικα επιμείνει στην πιστή εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέσα στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί.

Από αυτή τη Βουλή δεν πρόκειται να περάσει κανένα άλλο μέτρο έκτακτο ή συμφωνημένο, έχουν προειδοποιήσει οι «γαλάζιοι» που εδώ και μήνες «φλερτάρουν» με τα όρια των αντοχών τους, βλέποντας το ΠΑΣΟΚ να έχει τον ρόλο του «καλού» μέσα στο πλαίσιο της διακυβέρνησης αφού όμως έχει προηγουμένως ψηφίσει και με τα δυο χέρια όλα τα μνημονιακά μέτρα ακόμη και πριν από τις εκλογές του 2012.