Νέες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε συνεργασία με αραβικές χώρες κατά του Ιράκ και της Συρίας. Αναδιάταξη του Ισλαμικού Κράτους με συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα με την Τουρκία
Συνεχίζονται οι επιδρομές σε Συρία και Ιράκ
Αναλυτικά, η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε πέντε επιθέσεις στο Ιράκ και στη Συρία την Τετάρτη, εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών.
Οι ΗΠΑ επανέλαβαν ότι δεν έχουν ενημερώσει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ για τα χτυπήματα. Ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης Αλί Χαϊντάρ, δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές κινούνται «στη σωστή κατεύθυνση» και ότι η Δαμασκός ενημερώθηκε πριν από τα πλήγματα.
Η συριακή αντιπολίτευση καλεί τις ΗΠΑ να επεκτείνουν την επιχείρηση και κατά του Άσαντ, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ξεκαθάρισε ότι τα πλήγματα έχουν ως στόχο μόνο το Ισλαμικό Κράτος.
Στα σύνορα με την Τουρκία
Εντωμεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος ενίσχυσε την Τετάρτη τις δυνάμεις του στα σύνορα με την Τουρκία, σε αναδιάταξη την οποία προκάλεσαν οι υπό τις ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές σε άλλες περιοχές, δήλωσε κούρδος στρατιωτικός αξιωματούχος.
Ο Οτσαλάν Ίσο, υπαρχηγός των κουρδικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε πως περισσότεροι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και άρματα μάχης έφτασαν μετά την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών εναντίον της οργάνωσης.
Εγκαταλείπουν βάσεις στη Συρία
Η οργάνωση Μέτωπο Αλ Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα εγκατέλειψε βάσεις στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοανατολική Συρία μετά τις αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με μέλη της οργάνωσης. Την πληροφορία επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διαθέτει δίκτυο ακτιβιστών στη Συρία.
Άλλη συριακή ισλαμιστική οργάνωση, η Αχράρ αλ-Σαμ, διέταξε επίσης τα μέλη της να εγκαταλείψουν τις βάσεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.