Αναλυτικά, η κύρια εργοδοτική οργάνωση της Γαλλίας, Medef, υποστηρίζει ότι η Γαλλία θα πρέπει να καταργήσει την εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών, να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης και να μειώσει τον κατώτατο μισθό, αν θέλει να ελπίζει να μειώσει την χρόνια υψηλή ανεργία και να τονώσει την ανάπτυξη.
 
Η Medef ανακοίνωσε πως, αν εφαρμοστούν, οι προτάσεις της θα βοηθήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια. 
 
 

Οργή των εργαζομένων
 

Οι εργαζόμενοι απέρριψαν τις προτάσεις που έχουν διαρρεύσει στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς να καλέσει όλα τα κόμματα να αποφύγουν τις «προκλήσεις».
 
Ωστόσο ο επικεφαλής της Medef, Πιέρ Γκατάζ, δήλωσε πως είναι έτοιμος να υποστεί την πολεμική προκειμένου να προκαλέσει συζήτηση για το τι είναι αυτό που κρατάει πίσω τη γαλλική οικονομία.
 
«Αποδεχόμαστε αυτό τον κίνδυνο επειδή … αυτό που κινδυνεύει είναι το κοινό μας μέλλον», έγραψε σε εισαγωγή στο φυλλάδιο επισημαίνοντας πως ορισμένες προτάσεις «θα φανούν σίγουρα επιθετικές ή υπερβολικές σε μερικούς ανθρώπους».
 

«Οι επιχειρηματικές ανάγκες»

Η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ ήδη ετοιμάζεται να θεσπίσει ευνοϊκότερο νόμο για την εργοδοσία, ωστόσο ο Γκατάζ τον πιέζει να βάλει το μαχαίρι ακόμα πιο βαθιά.

Αναλυτικά, απαιτεί να βάλει τέλος στην εβδομάδα των 35 ωρών εργασίας που θεσπίσθηκε το 2000 από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση, να επιτρέψει στις εταιρείες να παρακάμπτουν τον νόμο περί ελάχιστου μηνιαίου μισθού ύψους 1.445 ευρώ, να καταργήσει δύο από τις 11 αργίες και να επιτρέψει την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, που τώρα απαγορεύεται για περιβαλλοντικούς λόγους.

 
Ζητάει επίσης να τεθεί οροφή στους φόρους που επιβάλλονται στις εταιρείες, την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων που διέπουν την εργασία και την αναθεώρηση του γενναιόδωρου συστήματος των επιδομάτων ανεργίας.
 
«Το να έχουμε νόμιμη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας 35 ωρών επιβεβλημένη σε κάθε εταιρεία δεν έχει πλέον νόημα στη σημερινή Γαλλία», δήλωσε ο Γκατάζ στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV. 
 
«Προτείνουμε κάθε εταιρεία να διαπραγματεύεται τη δική της διάρκεια εργασίας, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές ανάγκες της».