Τελεσίγραφο στους διαδηλωτές να διαλυθούν μέχρι αύριο Δευτέρα έδωσαν οι Aρχές στο Χονγκ Κονγκ, ενώ νέες συγκρούσεις έφεραν αντιμέτωπους τους διαδηλωτές με την αστυνομία
Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ, την παραίτηση του οποίου ζητούν οι διαδηλωτές επειδή τον θεωρούν μαριονέτα του Πεκίνου, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των αρχών «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαταστήσουν τη δημόσια τάξη».
Πρέπει να επιτραπεί στα επτά εκατομμύρια των κατοίκων «να ξαναβρούν μια φυσιολογική ζωή και μια φυσιολογική δραστηριότητα», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώνονταν στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ για να καταγγείλουν τις βιαιότητες εναντίον τους από αγανακτισμένους κατοίκους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν υποστηρικτές του Πεκίνου και άνθρωποι των τριάδων, της κινεζικής μαφίας.
Το Χονγκ Κονγκ, παλιά βρετανική αποικία, διέρχεται τη σοβαρότερη πολιτική κρίση του μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997.
Μολονότι η Κίνα δέχθηκε να θεσπίσει την καθολική ψηφοφορία στις επόμενες εκλογές για τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ που θα διεξαχθούν το 2017, επιμένει να διατηρήσει τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων, πρόταση απαράδεκτη για τους διαδηλωτές που από τις 28 Σεπτεμβρίου έχουν βγει στους δρόμους κατά δεκάδες χιλιάδες.
Σποραδικές συγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι στη διάρκεια της νύκτας, κυρίως στην εμπορική συνοικία Μονγκόκ, στην ηπειρωτική Κίνα, απέναντι από το νησί του Χονγκ Κονγκ. Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας καταγγέλλουν πως τους επιτέθηκαν μπράβοι των κινεζικών τριάδων.
Οι αρχές διέψευσαν οποιαδήποτε συνεργασία μ' αυτές τις μαφιόζικες ομάδες που δραστηριοποιούνται παραδοσιακά στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, την πορνεία, τον τζόγο και τους εκβιασμούς, αλλά στο Χονγκ Κονγκ επενδύουν ολοένα και περισσότερο στα ακίνητα και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Στην ομιλία του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης υπογράμμισε την ανάγκη «να διασφαλισθεί η ασφάλειας της έδρας της κυβέρνησης», η οποία πρέπει να λειτουργήσει και πάλι ομαλά.
Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης για τις συνέπειες από τη συνέχιση του κινήματος. «Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτη, κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια του κοινού και τη δημόσια τάξη», τόνισε.
Καθηγητές του πανεπιστημίου και εκπαιδευτικοί κάλεσαν τους φοιτητές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, φοβούμενοι ότι θα βρεθούν εκτεθειμένοι στη βία αν η αστυνομία επιχειρήσει να αδειάσει τους δρόμους.
Εν μέσω αυτής της τεταμένης κατάστασης, οι επικεφαλής των φοιτητών είχαν αρνηθεί να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση. Νωρίς σήμερα το πρωί δήλωσαν πως ο διάλογος θα μπορούσε να επαναληφθεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.