ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Τη σχετική επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ανέγνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά το αγιασμό για την έναρξη της νέας Συνόδου. 

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει δύο ημέρες μετά την υποβολή του αιτήματος, δηλαδή το αργότερο την Τετάρτη. 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ψηφοφορία, που αναμένεται το βράδυ της Παρασκευής, και στο αν και πόσες ψήφους θα λάβει η κυβερνητική πλειοψηφία, πέραν των 154 που ήδη διαθέτει.

Ψήφο-ψήφο


Στο πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση αναμένει να βγει ενισχυμένη από τη διαδικασία, προσβλέποντας σε ψήφους βουλευτών που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, θεωρώντας ότι έτσι αποκτά πρόκριμα για την Προεδρική εκλογή… όχι τόσο για τους 180, τους οποίους δύσκολα θα φτάσει, όσο για να δείξει ότι δεν βγαίνει λαβωμένη από την ψηφοφορία.

Τόσο ο Αντ.Σαμαράς όσο και ο Ευ.Βενιζέλος αναμένεται να προβάλουν την κυβέρνηση ως δύναμη που εξασφαλίζει τη σταθερότητα της χώρας, ενώ ο Αλ.Τσίπρας ήδη έδωσε στίγμα για το πώς θα κινηθεί, δηλώνοντας ότι την ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός.

Ο Βενιζέλος αναμένεται να αναδείξει την επικινδυνότητα, για την πορεία της χώρας, των όσων προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα θα επιχειρήσει να ενισχύσει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ ως του κυβερνητικού εταίρου που εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα.

Ωστόσο και ημερολογιακά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης, ωστόσο υπάρχουν μια σειρά κωλύματα και «υπολογισμοί», εξαιτίας των οποίων καθυστερεί η έναρξή της.
 

Δεν βολεύουν οι ημέρες


Το πιθανότερο, αναφέρει δημοσίευμα του capital.gr είναι αυτό να συμβεί μεθαύριο Τετάρτη, οπότε, σε αυτή την περίπτωση, η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. 
 
Κατά τις πληροφορίες ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέμεινε στην «απρόσκοπτη» κοινοβουλευτική διαδικασία για την έναρξη …της νέας σεζόν, η οποία δεν περιορίζεται φυσικά στον αγιασμό (σήμερα το πρωί) αλλά περιλαμβάνει την εκλογή νέων Γραμματέων και Κοσμητόρων που θα γίνει αύριο το απόγευμα.
 
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να επιδόσει στο προεδρείο το Σχέδιο του Προϋπολογισμού πριν υποβληθεί το αίτημα και τεθεί εν αμφιβόλω, τυπικά, η νομιμοποίηση της κυβέρνησης. 
 
Η απουσία του πρωθυπουργού ωστόσο την Τετάρτη, καθώς θα βρίσκεται στο Μιλάνο, στη Σύνοδο της ΕΕ για την απασχόληση, θεωρήθηκε αρχικά πρόβλημα, καθώς θα πρέπει να βρίσκεται στην έναρξη της συζήτησης. Συνεργάτες του ωστόσο διευκρινίζουν ότι αυτό είναι «τυπικό θέμα» που μπορεί να παρακαμφθεί για να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.
 

«Φούσκα και κύκνειο άσμα η ψήφος εμπιστοσύνης»


Το Βράδυ της Κυριακής μιλώντας στο Φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η κυβέρνηση: 
 
«Φούσκα και κύκνειο άσμα τους θα αποδειχτεί και η συζήτηση που προκαλούν για να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης. Έχει βέβαια και την αστεία πλευρά του αυτό. Ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές τους επειδή οι ίδιοι δεν εμπιστεύονται τους βουλευτές τους. Κανονικά θα έπρεπε οι βουλευτές της να ζητούν από την κυβέρνηση αποδείξεις ότι τους εμπιστεύεται. Εκβιάζουν μια κάποια πειθαρχία στο ίδιο τους το στρατόπεδο που διατρέχεται από γκρίνιες, νευρικές κρίσεις και κινήσεις του τύπου ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Και την ίδια στιγμή, διατείνονται ότι η συγκυβέρνηση αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για τη χώρα».
«Εμείς λέμε λοιπόν ότι η ψήφος που ζητάνε από τους ίδιους τους βουλευτές τους δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης, είναι ψήφος αγωνίας» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε πως στη δημοκρατία καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, αν δεν έχει την στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας και ζήτησε για άλλη μια φορά εκλογές: 
«Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν την δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους, την ψήφο εμπιστοσύνης την δίνει ο λαός, ανοιχτά και καθαρά, μέσα από τις εκλογές. Αν θέλουν όντως ψήφο εμπιστοσύνης, αν διεκδικούν ψήφο εμπιστοσύνης, αν έχει κάποιο νόημα γι' αυτούς η εμπιστοσύνη του λαού, ξέρουν το δρόμο: Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα».