Τη διάθεση 100 των 450 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ως εχέγγυα για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επιθυμεί ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα.
 
Όπως γράφει το περιοδικό, τόσο ο πρόεδρος της ETEπ Βέρνερ Χόιερ, όσο και o πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στηρίζουν την πρωτοβουλία Γιούνκερ. Μια προσπάθεια όμως των δύο να κερδίσουν, τον περασμένο μήνα, τη σύμφωνη γνώμη του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέτυχε.

Ο Σόιμπλε είπε για άλλη μια φορά «νάιν». «Το δίδυμο έλαβε μία πρώτης τάξης άρνηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο και επισημαίνεται ότι ο Σόιμπλε τους δήλωσε «ξεχάστε το», ενώ τους υπενθύμισε ότι ο Μηχανισμός δημιουργήθηκε για τη διάσωση του ευρώ και όχι για τη χρηματοδότηση έργων. Προειδοποίησε, δε, ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις αμφιβολίες για την ικανότητα της Ευρωζώνης να διαφυλάξει το κοινό νόμισμα.

 
Τα χρήματα του Μηχανισμού Σταθερότητας, φαίνεται να επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, προβλέπονται για τη διάσωση του ευρώ.
 
Κατάχρηση των κονδυλίων θα εξασθένιζε αισθητά την ικανότητα άμυνας έναντι των κερδοσκόπων σε περίπτωση που ξεσπάσει νέα κρίση του ευρώ. Τη θέση αυτή συμμερίζεται και η καγκελαρία. Τουναντίον, κατανόηση για την πρόταση Γιούνκερ εκφράζουν οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, καθώς δέχονται τη λογική του σκεπτικού του, δηλαδή την αναγκαιότητα της ανάκαμψης των οικονομιών της ευρωζώνης και μέσω κρατικών επενδυτικών προγραμμάτων.
 
Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν μια σύγκρουση με τους κυβερνητικούς τους εταίρους αλλά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Άγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιπροτείνουν να διαθέσουν τα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιπλέον κεφάλαια.
 
Και αυτό το σχέδιο κοστίζει μεν χρήματα, αλλά, όπως υποστηρίζουν, δεν θα είναι σε βάρος της αξιοπιστίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Γιούνκερ ανήκει μεν στο ΕΛΚ, αλλά σκέφτεται ως σοσιαλδημοκράτης, γι' αυτό και η Μέρκελ ήταν τόσο διστακτική ως προς την υποψηφιότητά του. Τώρα φαίνεται ότι οι φόβοι της επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο Γιούνκερ τάσσεται με το στρατόπεδο της ανάπτυξης και το περιβάλλον της χαρακτηρίζει «άστοχες» τις προτάσεις του.
Την ίδια ώρα, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δηλώνει στο περιοδικό ότι «πρέπει να κινητοποιήσουμε τα χρήματα» και τάσσεται υπέρ της διάθεσης ενός τμήματος των κεφαλαίων του ΕΜΣ προκειμένου η ΕΤΕπ να δώσει νέα δάνεια.
 
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο Μίχαελ Φουκς, προειδοποιεί τον κ. Γιούνκερ «να προσέξει να μην επιβεβαιώσει από την αρχή όλες τις προκαταλήψεις για την επιλογή του στην κορυφή της Επιτροπής», ενώ ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της CDU Χέρμπερτ Ρόιλ τονίζει ότι «ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε με τη λάθος πλευρά».