Οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο του 2016, στο τέλος της τετραετίας, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Ασίας στο Μιλάνο.

«Θα εξαλείψουμε τις ανησύχιες περί πολιτικού κινδύνου» τόνισε ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τα σχέδια για έξοδο από το μνημόνιο.  

«Τώρα μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, έχουμε τους πόρους για να βγούμε από το πρόγραμμα» είπε.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση και στο σύστημα της Δικαιοσύνης, γιατί, όπως ανέφερε, αυτό είναι «το εισιτήριό μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη». 

Νωρίτερα, σε δήλωσή του μετά τη λήξη της Συνόδου στο Μιλάνο, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για τη μετά το μνημόνιο εποχή και έκανε γνωστό πως στοιχείο των διαπραγματεύσεων αποτελεί μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές.

Διαξιφισμοί για την οικονομία

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανησυχία που προκλήθηκε στις αγορές. Η κυβερνητική εκπρόσωπος καταλόγισε ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση η οποία νωρίτερα είχε αποδώσει στον Πρωθυπουργό τυχοδιωκτισμό και έλλειψη πολιτικής ευθύνης.

Άμεση ήταν η απάντηση της κ. Βούλτεψη που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθεί απεγνωσμένα να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του για την ανησυχία που προκλήθηκε στις αγορές. Κατάλαβαν πια, και έντρομοι τρέχουν να τα μαζέψουν».

«Υποσχέθηκαν ελλείμματα, κατάργηση των μεταρρυθμίσεων και πολιτική αβεβαιότητα. Και μετά αναρωτιούνται γιατί ανησυχούν οι πάντες.

Όποτε και να βγαίναμε από το μνημόνιο, οι αγορές θα ζητούσαν πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις. Εκείνοι απειλούν με τα ακριβώς αντίθετα.

Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνουν;» διερωτάται κλείνοντας τη δήλωσή της η κ. Βούλτεψη.
Είχε προηγηθεί μακροσκελής ανακοίνωση από Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία γινόταν λόγος μεταξύ άλλων για «συνεχείς διαψεύσεις των κυβερνητικών ισχυρισμών» από την πλευρά του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίες «υπονόμευσαν πλήρως την αξιοπιστία της κυβέρνησης», με αποτέλεσμα -όπως αναφέρεται- «οι επενδυτές να θεωρούν ότι οι προβλέψεις Σαμαρά – Βενιζέλου για την πορεία της οικονομίας είναι τόσο αξιόπιστες όσο οι τυμπανοκρουσίες για το ‘τέλος της εποχής των μνημονίων’».

Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε λίγο αργότερα με ακόμα πιο σκληρή γλώσσα και συστάσεις προς τον Πρωθυπουργό «να αυτοπροστατευτεί από το επιχείρημα της πολιτικής αβεβαιότητας και τη συσχέτισή του με την οικονομία».

Γκάλοπ: 4,9% μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 4,9 μονάδες έναντι της Ν.Δ, δείχνει δημοσκόπηση της «Metron Analysis» με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά» η οποία θα δημοσιευθεί αύριο, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23,7%, έναντι 18,8% της Ν.Δ..

Το Ποτάμι καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 6,1%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,9%, ενώ η Χρυσή Αυγή περιορίζεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 4,5%.

Από 3,4 % «παίρνουν« το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ το ΛΑΟΣ συγκεντρώνει ποσοστό 2%.

Επίσης το 9,2% απαντά ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 17,7% εμπίπτει στην κατηγορία  «αναποφάσιστοι» ή «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ», ενώ ποσοστό 5,2% των ερωτηθέντων δηλώνει «Δεν θα ψηφίσω».

Στο ερώτημα «αν θα υπάρξει πλειοψηφία 180 βουλευτών από την παρούσα Βουλή ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» το 58% των ερωτηθέντων εκτιμά πως δεν θα υπάρξει, έναντι ενός 33% που πιστεύει πως μπορεί η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο και ενός 9% που απαντά «Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ».

Τέλος, το 32% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, το 18% τον Αλέξη Τσίπρα και το 36% απαντά «Κανέναν».
Σημειώνεται πως η δημοσκόπηση διεξήχθη στο διάστημα 6-10 Οκτωβρίου, ενώ στην προηγούμενη της ίδιας εταιρείας που έγινε το διάστημα 8-10 Σεπτεμβρίου, για λογαριασμό επίσης της εφημερίδας «Παραπολιτικά», ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε προβάδισμα 2,6 μονάδων.
 

Μετά τον Καμμένο, σε ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγους

Μετά την “ανίχνευση” της δυνατότητας συνεργασιών με τον Πάνο Καμμένο τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απευθύνει προσκλητήριο και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και αυτό προκύπτει από την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Επιτροπή.
 
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πολιτικός σχεδιασμός που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική νίκη και στον στόχο της αυτοδυναμίας, η πολιτική συμμαχιών, η εκλογική ετοιμότητα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η δεύτερη φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, με νέες καινοτόμες δομές και κατευθύνσεις, θα βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που αρχίζει αύριο και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.
 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Πολιτική Γραμματεία (στην εισήγησή της στην ΚΕ) και συνολικά το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι σημειώθηκαν δύο κομβικής σημασίας γεγονότα που έχουν αλλάξει την ροή των εξελίξεων στην πολιτική σκηνή της χώρας μας. Η ιστορική νίκη στις ευρωεκλογές που ήταν η πρώτη για αριστερό κόμμα και το προγραμματικό πλαίσιο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, επηρέασαν καταλυτικά την κοινή γνώμη, γεγονός που σύμφωνα με τα ίδια στελέχη επιβεβαιώνεται από την δημοσκοπική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ενισχύσει την πρωτοκαθεδρία και να την μετατρέψει σε πολιτική κυριαρχία, ώστε να επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν.
 
Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να θέσει όλες τις κομματικές δυνάμεις σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ στο σχέδιο απόφασης προβλέπεται σειρά περιοδειών σε όλη την χώρα, με την συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα.
 
Ιδιαίτερη συζήτηση αναμένεται να γίνει για την πολιτική συμμαχιών, ένα κορυφαίο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ αναμένεται να γίνει εκτενής αναφορά στο θέμα αυτό και να υπάρξει νέα πρόσκληση προς ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οικολόγους και άλλες δυνάμεις για συστράτευση με στόχο την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Πρόσκληση θα υπάρξει και προς στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα τους και θέλουν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προταθεί στην ΚΕ να εγκρίνει την δημιουργία μιάς «λίστας στήριξης» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όσοι θέλουν να υποστηρίξουν τις προγραμματικές ή πολιτικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να εντάσσονται οργανικά και να γίνουν μέλη. Η ιδέα αυτή, αποσκοπεί στο να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ελκυστικό σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που έχει αδρανοποιηθεί ή έχει απογοητευθεί από τα κόμματα, ώστε να επανεξετάσει την στάση του και να ενεργοποιηθεί πολιτικά.
 
Ένα μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγεται για τον ΣΥΡΙΖΑ με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι οι 13 Περιφερειακές Συνδιασκέψεις που αναμένεται να αποφασίσει η ΚΕ μετά από πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας. Η κίνηση αυτή, αποσκοπεί στο να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πρωτοπόρο δύναμη στην εισαγωγή νέων δράσεων και λειτουργιών στα κόμματα. Οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις, σχεδιάζεται να είναι ανοιχτές στην κοινωνία. Οι πολίτες των Περιφερειών, με βάση τον σχεδιασμό θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στον σχεδιασμό και την συγκρότηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με προτάσεις για την τοπική οικονομία, τις κοινωνικές δράσεις και κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
 
Απώτερος στόχος, είναι να δημιουργηθεί στο μέλλον ένα κόμμα νέου τύπου που να ανταποκρίνεται στις σύνθετες συνθήκες του 21ου αιώνα, που να έχει χαρακτήρα συμμετοχικό, λειτουργικό, δημοκρατικό και αναπτυξιακό.