«Το δίδυμο Κυρ. Μητσοτάκης και Σ. Βούλτεψη διαθέτει πράγματι αρκετή φαντασία. Μόνο που αυτή τη φαντασία τη σπαταλάει για να ανακαλύπτει φαντάσματα στο ΣΥΡΙΖΑ και για να προωθεί ένα νέο ραγιαδισμό. Βρίσκονται σε καλό δρόμο, να τον συνεχίσουν», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Λαφαζάνης.

Η κ. Βούλτεψη στη δήλωσή της αναφέρονταν σε διαφωνίες του κ. Λαφαζάνη με τον Αλ. Τσίπρα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του είχε αναφέρει ότι σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ «δύο επιλογές υπάρχουν. Είτε η χώρα θα αποταθεί ικέτις στους πιστωτές της για ένα ακόμα σκληρότερο Μνημόνιο είτε θα επιστρέψει στη δραχμή προς μεγάλη ικανοποίηση του κ. Λαφαζάνη, το προφίλ του οποίου ενδεχομένως να κοσμεί το νέο χιλιάρικο».
Συγκεκριμένα, «ΣΥΡΙΖΑ 1 εναντίον ΣΥΡΙΖΑ 2!”, ανέφερε χαρακτηριστικα σημειώνοντας ότι «ξέραμε για συνιστώσες, δεν ξέραμε για πόλεμο συνιστωσών».

Η κυβερνητική εκπροσωπος ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει την εσωκομματική του αντιπολίτευση για «μικροπαραγοντισμό» και «μεγαλοπαραγοντισμό», «υπαρξιακές κρίσεις και κρίσεις ταυτότητας για ψύλλου πήδημα».

Επίσης είπε ότι ο κ. Λαφαζάνης καταγγέλλει «φαινόμενα υποκατάστασης των οργάνων και πρωτοβουλίες ερήμην τους» και «φαινόμενα παραγοντισμού που δεν εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις».

Η κ. Βούλτεψη συμπληρωσε επιπλέον ότι ο κ. Τσίπρας λέει ότι διαθέτει «ολοκληρωμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης» και ότι ο κ. Λαφαζάνης θεωρεί αναπόφευκτη τη σύγκρουση με την ευρωζώνη και την ΕΕ, προβλέπει «εκβιασμούς» στη χρηματοδότηση της χώρας και στη ρευστότητα των τραπεζών και ζητά προετοιμασία για «όλες τις δυνατές εναλλακτικές πιθανότητες και εκδοχές».

Επιπρόσθετα η κυβερνητική εκπροσωπος είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιμένει στις ετερόκλητες συμμαχίες και ανοίγει το κόμμα του σε όποιον «αντιμνημονιακό» βρει μπροστά του, αρκεί να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τον κ. Λαφαζάνης ότι διαφωνεί και μιλά για «μεταμφιεσμένους» αντιμνημονιακούς, θολούς και καιροσκόπους.

Είπε επιπλέον ότι ο κ. Τσίπρας δηλώνει βέβαιος ότι θα τιθασεύσει τις αγορές και θα τις μεταμορφώσει από εχθρικές σε… φιλικές και ότι ο κ. Λαφαζάνης προειδοποιεί ότι «οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις αποτελούν προανάκρουσμα των εκβιασμών που πιο έντονα ακόμη θα δεχθεί μια κυβέρνηση της αριστεράς».

«Στο μεταξύ, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους για την επόμενη μέρα και την έξοδο της χώρας από την κρίση», κατέληξε στη δήλωση της η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Φιάσκο» τα περί σταθερότητας

Για φιάσκο στο οποίο οδήγησε τον εαυτό της και τη χώρα κατηγορεί την κυβέρνηση, με δήλωσή του, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

«Η κυβέρνηση μιλάει περί σταθερότητας και το ποιοι έχουν τη «χάρη» να την υπονομεύουν. Με πολύ μεγάλη σαφήνεια θέλουμε να πούμε ότι την σταθερότητα την εγγυάται ο λαός, η κοινωνία και οι δυνάμεις που ανοίγουν μαζί με τον λαό την πόρτα και το παράθυρο μια νέα σελίδα για τη χώρα. Και με αυτή την έννοια τα πράγματα είναι πολύ πιο καθαρά», σημειώνει το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής εδώ και τώρα, είναι καιρός να υπάρξει μια λύση, με άξονα τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του και της αναπτυξιακής λογικής, για να μπορέσει η χώρα να βγει από τα αδιέξοδα της σημερινής στρατηγικής», προσθέτει.
 
«Αυτό είναι το μοναδικό πεδίο στο οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να προχωρήσει στον δημόσιο διάλογο», καταλήγει ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Βούλτεψη στη Repubblica: Έξοδος από το μνημόνιο μόνο με σύμφωνή γνώμη της τρόικας
 

«Η Ελλάδα καθησυχάζει την Ευρώπη: τέλος του Μνημονίου μόνον με την συναίνεση της Τρόικας» τιτλοφορεί η διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη.
Απαντώντας στην ερώτηση εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει μετανιώσει για την επίσπευση της διαδικασίας εξόδου από την κρίση, η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο.

«Στο τέλος του 2014 λήγει το πρόγραμμα βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ήταν λάθος να μην το σκεφθούμε εγκαίρως. Δεν ελήφθη, όμως, καμία απόφαση και εξηγήσαμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να απομακρυνθούμε από την τήρηση μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Θέλουμε να κλείσουμε το κεφάλαιο του μνημόνιου μόνο με την συναίνεση της τρόικας. Αυτές που εκφράζονται από τις αγορές είναι εφήμερες ανησυχίες, κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι, την περασμένη Παρασκευή , ήδη, τα πράγματα στις αγορές είχαν καθησυχάσει».

Σε σχέση με την μελλοντική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η κυρία Βούλτεψη προσθέτει ότι «δεν θα προκαλέσουμε αύξηση του ελλείμματος και δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες. Η οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη, τον Ιούλιο το πρωτογενές πλεόνασμα άγγιξε τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, η ανεργία άρχισε να μειώνεται».

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, συμπλήρωσε η κ. Βούλτεψη, αναγνωρίζουν την ορθότητα των επιλογών της Ελλάδας και ακόμη και ο επίτροπος Γίρι Κατάινεν εγγυήθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να την στηρίζει με κάθε μέσο.

«Το συνεχές αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές στέλνει ένα μήνυμα αστάθειας προς της αγορές, το οποίο και κινδυνεύει να ζημιώσει την χώρα. Εμείς, πάντως, δεν θα γυρίσουμε το ρολόι στα χρόνια του οικονομικού κραχ», υπογράμμισε.
 

«Θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας»


Σε σχέση με την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας η κ. Βούλτεψη τονίζει ότι «για την ελληνική πολιτική παράδοση δεν αποτελεί πεδίο πολιτικής σύγκρουσης. Επιλέγεται ένα όνομα που να συγκεντρώνει μια ευρεία συναίνεση και στην συνέχεια οι βουλευτές ψηφίζουν. Και αυτή την φορά τα πράγματα θα ακο