Σε αλλαγή πλάνου οδηγείται η κυβέρνηση, μετά την αντίδραση των αγορών και των δανειστών της χώρας στο σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο με ταυτόχρονη έξοδο στις αγορές, naftemporiki.gr.

Η επισημοποίηση, δια στόματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μιλάνο, της αποδοχής από την ελληνική πλευρά μιας προληπτικής γραμμής στήριξης των Βρυξελλών (να βγει επί της ουσίας ο ESM στις αγορές αντί για την Ελλάδα), σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, καταδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι ο συνδυασμός φοροελαφρύνσεων, εξόδου από το μνημόνιο, αποχώρησης του ΔΝΤ και εκκρεμοτήτων στο πρόγραμμα, οι οποίες και πολλές και δύσκολες είναι, δεν μπορούσε να περάσει.
 
Ωστόσο και το σενάριο αυτό κρύβει πολλές και μεγάλες δυσκολίες, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου. «Είναι σίγουρο», λέει έτερο κυβερνητικό στέλεχος, ότι «ένα δεύτερο θύμα από το σφυροκόπημα των αγορών είναι τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης έναντι των αιτημάτων των δανειστών για αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.  Πλέον είναι εξαιρετικά περιορισμένα».

Παρότι η ελληνική πλευρά ευελπιστεί σε ηπιότερους όρους και εξαμηνιαία αξιολόγηση προκειμένου να αναλάβει τον δανεισμό από τις αγορές ο ESM, προβλέπεται η  υπογραφή memorandum, δηλαδή ενός – έστω και light – μνημονίου το οποίο θα έχει ως βασικό μενού τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι τα δημοσιονομικά μέτρα.

Επίσης, οι δανειστές θέλουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Δύσκολα θα προχωρήσουν στην οποία συμφωνία με μία κυβέρνηση η οποία ενδέχεται να  μην είναι στην εξουσία σε δύο ή τρεις μήνες.
 

Ξανά με άγριες διαθέσεις η τρόικα

Από το σημείο μηδέν, γράφει το capital.gr, αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2015. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας ετοιμάζονται να θέσουν στο τραπέζι θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2015, ύψους τουλάχιστον 2 δισ ευρώ, ζητώντας παράλληλα τη λήψη αντίστοιχων μέτρων ώστε να καλυφθεί η “τρύπα” στον προϋπολογισμό. 
 
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, κατά το πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης οι δανειστές δεν εξέφρασαν ούτε θετική ούτε αρνητική γνώμη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς αυτό ετοιμάστηκε από την ελληνική πλευρά χωρίς να υπάρχει συζήτηση επί των μεγεθών που περιλαμβάνει.
 
Οι ελεγκτές, εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι μόνο σε σχέση με το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που περιλαμβάνει το προσχέδιο, καθώς το 2,9% που προβλέπει για το 2015, είναι πολύ κοντά στο 3% που θέτει το μνημόνιο.
 

Υπερεξουσίες στηνTask Force

Το ενδεχόμενο να αναλάβει η Τask Force ένα σημαντικό τμήμα του έργου της τρόικας στην Ελλάδα στη μετά Μνημόνιο εποχή εξετάζουν οι Βρυξέλλες.
 
Και αυτό διότι οι Βρυξέλλες δεν συμφωνούν με την απεξάρτηση της Ελλάδας από το Μνημόνιο στο πρότυπο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα υπήρξε από την αρχή «ειδική περίπτωση».
 
Συνεπώς, δεν θα ήταν νοητό να εξέλθει από την κηδεμονία με τους ίδιους όρους που εξήλθαν το Δουβλίνο και η Λισσαβόνα, όπου οι επισκέψεις της τρόικας γίνονται πλέον ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο. 
 
Σύμφωνα με Τα Νέα, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα περιμένει για να τοποθετηθεί επί του ελληνικού θέματος την ολοκλήρωση της τρέχουσας (προτελευταίας) αξιολόγησης της τρόικας, προκειμένου να εκτιμήσει τα μεγέθη τόσο της ευρωπαϊκής συνδρομής όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών που θα απαιτηθούν για να πειστούν τα επόμενα χρόνια αγορές και δανειστές ότι η ελληνική οικονομία είναι αξιόπιστη.