«Αιτία πολέμου» για τους εργαζομένους είναι είναι η απόφαση του νέου πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη να εφαρμόσει ένα σύστημα ελέγχου για την είσοδο στους χώρους του πανεπιστημίου.

Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης και αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούσαν την πρυτανεία, ώστε να μην επιτραπεί σε φοιτητές να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις. Όπως καταγγέλλει ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού ΕΚΠΑ, η είσοδος επιτρεπόταν μόνο στους εργαζόμενους του κτηρίου και μόνο κατά τις ώρες έναρξης και λήξης του ωραρίου τους. 

Χθες τελικά φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι μπήκαν αιφνιδιαστικά στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ, με το Ίδρυμα να κάνει λόγο για «ανεξέλεγκτη είσοδο» ατόμων που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στον χώρο.
 

Φορτσάκης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ

Ανοιχτά κατά του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται η νέα πρυτανική αρχή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, καθώς αναφέρει ότι τρεις βουλευτές του εισήλθαν το πρωί στην πρυτανεία χωρίς άδεια «διευκολύνοντας, παράλληλα, την ανεξέλεγκτη είσοδο σε φοιτητές και άλλους συμπαρισταμένους, που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στον χώρο».

Σε ανακοίνωση του Ιδρύματος αναφέρεται ότι οι βουλευτές Απόστολος Αλεξόπουλος, Χρήστος Μαντάς και Θεανώ Φωτίου «απαίτησαν την άρση των μέτρων ελέγχου κατά την είσοδο στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ και την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων». Συμπληρώνεται πάντως πως αστυνομικές δυνάμεις δεν υπήρχαν στον πέριξ χώρο.

Σύμφωνα με την πρυτανεία, φοιτητές και εργαζόμενοι που «φαίνεται να πρόσκεινται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο» και εισήλθαν μαζί με τους βουλευτές πραγματοποιούν χωρίς σχετική άδεια συνάντηση – συνέλευση σε αίθουσα του κτηρίου με εγκατάσταση μικροφωνικών και μεγαφωνικών συστημάτων. 

«Τις ενέργειες αυτές και το συναίσθημα ευθύνης των εμπλεκομένων το αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση των νέων πρυτανικών αρχών να εφαρμόσουν ένα σύστημα ελέγχου της εισόδου στους χώρους του πανεπιστημίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις. 

Μάλιστα, διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές κατέκριναν έντονα την πρακτική που ακολουθήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ, στο οποίο -κατ' εντολήν του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη- απαγορεύτηκε η είσοδος, προκειμένου να αποτραπούν φοιτητικές κινητοποιήσεις.
Κατήγγειλαν μάλιστα πως όλες οι πύλες του συγκροτήματος παρέμεναν για πέντε ημέρες κλειδωμένες και πως επιτρεπόταν η είσοδος και η έξοδος μόνο στους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί και μόνο κατά τις ώρες έναρξης και λήξης του ωραρίου τους. 
 

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον κυβέρνησης

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το νέο σύστημα ελέγχου εισόδου στους χώρους του πανεπιστημίου που προωθεί η νέα πρυτανική αρχή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, με τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απορρίπτουν τις καταγγελίες τους ΕΚΠΑ για είσοδο χωρίς άδεια στο χώρο του ιδρύματος.

Ειδικότερα οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξόπουλος Απόστολος, Μαντά Χρήστου και Φωτίου Θεανώ σε κοινή τους ανακοίνωση δηλώνουν έκπληκτοι από την απαράδεκτη, όπως τονίζουν, ανακοίνωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρου Φορτσάκη  σχετικά με την «επίσκεψή τους» το πρωί της Δευτέρας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Οι ίδιοι λένε πως ο κ. Φορτσάκης τους κατηγόρησε για «αντισυνταγματική συμπεριφορά, πολιτειακή ανωμαλία, είσοδο χωρίς άδεια στο κτήριο, διευκολύνοντας την ανεξέλεγκτη είσοδο φοιτητών και εργαζομένων σε αυτό».

«Πρώτον: Τα όσα ισχυρίζεται δεν ισχύουν» τονίζουν υπογραμμίζοντας πως οι  κατηγορίες για «αντισυνταγματική συμπεριφορά, πολιτειακή ανωμαλία» είναι ανεπίτρεπτες προς εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στα γεγονότα αλλά πυροδοτούν επιπλέον ένα κλίμα έντασης και πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν έχουν προηγούμενο στα ακαδημαϊκά χρονικά της δημοκρατικής περιόδου και θυμίζουν άλλες εποχές» λένε.
Διαβεβαιώνουν πως ουδέποτε παραβίασαν την πόρτα του Πανεπιστημίου, ενώ αναφέρουν πως πρόκειται για δημόσιο χώρο.

Ο λόγος της παρουσίας τους στο σημείο, όπως εξηγούν, ήταν στο πλαίσιο της ενημέρωσης που ήθελαν να έχουν για την κινητοποίηση των διοικητικών και των φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των εισόδων, για την παρουσία των ΜΑΤ στον περιβάλλοντα χώρο και για τον εγκλεισμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ.

«Λόγω απουσίας του κ. Φορτσάκη, ζητήσαμε συνάντηση και μας δέχθηκε τελικά ο Αντιπρύτανης κ. Μπουραζέλης μαζί με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. των εργαζομένων, μελών της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ και φοιτητών» σημειώνουν, ενώ σχολιάζοντας τη συνάντηση με τον  Αντιπρύτανη είπαν πως του εξέφρασαν την οργή και την λύπη τους για τον «αυταρχικό τρόπο αντιμετώπισης από την Πρυτανεία των φοιτητών και των εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο».

Ακόμη λένε πως στη συνάντηση ετέθησαν τα προβλήματα του ΕΚΠΑ, που συνδέονται με την υποχρηματοδότηση, τη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, την απουσία φοιτητικής μέριμνας , καθαριότητας κλπ.

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, ζήτησαν οι πρυτανικές αρχές να αφουγκραστούν τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα και να μην περιορίζουν ή να καταστρατηγούν δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα.

«Οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη μας θίγουν ως πανεπιστημιακούς και βουλευτές. Συνεπώς δεν μπορούμε να τον συναντήσουμε , αύριο Τρίτη 21 Οκτωβρίου στις 11πμ, όπως είχαμε προγραμματίσει, εάν δεν ανακαλέσει δημόσια τους απαράδεκτος ισχυρισμούς του» καταλήγουν.

Λίγο νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ένταση που σημειώθηκε την Δευτέρα στην πύλη του κεντρικού κτηρίου του ΕΚΠΑ όταν διοικητικοί υπάλληλοι διαδήλωσαν κατά της περιφρούρησής του και της απαγόρευσης εισόδου.

Χαρακτηρίζει αδιανόητο βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να πρωταγωνιστούν σε επεισόδια, καταλήψεις και κάθε είδους παραβιάσεις της νομιμότητας και τονίζει πως είναι καιρός το τριτοκοσμικό φαινόμενο της παρεμπόδισης λειτουργίας των Πανεπιστημίων να λάβει ένα τέλος.

«Τα Πανεπιστήμιά μας δεν αντέχουν άλλο χάος … Το μπάχαλο που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει και στον χώρο της Παιδείας δεν θα περάσει. Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Γιατί η Δημοκρατία στηρίζεται στην εφαρμογή των νόμων» καταλήγει η ίδια.

Σημειώνεται πως ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ έχει προγραμματίσει για την Τρίτη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στα Προπύλαια.