Στην Τουρκία, όπου η κουρδική μειονότητα είναι ευμεγέθης και οι διαδηλώσεις για το Κομπάνι είχαν αμαυρωθεί από βίαια επεισόδια νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από τους πολίτες να απόσχουν από τις πορείες.
«Απευθύνω έκκληση στους πολίτες μας: να μη συμμετάσχετε σε αυτές τις πράξεις βίας» είπε ο Νταβούτογλου μετά την προσευχή της Παρασκευής όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
«Έχω δώσει σε όλους τους κυβερνήτες τις κατάλληλες συστάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε την διατάραξη της δημόσιας τάξης» τόνισε ο ίδιος.
PHOTOS: Peshmerga fighters enter Kobani. http://t.co/aSwJknPCoe pic.twitter.com/FqbbWoZlhq
— Reuters Top News (@Reuters) October 31, 2014
Οι Κούρδοι κατηγορούν την Άγκυρα ότι δεν προσφέρει βοήθεια προκειμένου να απωθήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν καταλάβει πολλά περιοχές και σημεία διέλευσης στη συριακή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία.
Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των πιο πρόσφατων διαδηλώσεων καθώς οι Κούρδοι εθνικιστές συγκρούστηκαν με τους Ισλαμιστές στους δρόμους των περιοχών στα νοτιοανατολικά της χώρας και στις μεγάλες πόλεις.
Πεσμεργκά και οπλισμός στο Κομπάνι
Yesterday Guernica. Today #Kobane. painting of Kobani resistance by Yahia Silo. via @mutludc #TwitterKurds pic.twitter.com/cJcrDmbcbV
— @Hevallo (@Hevallo) October 31, 2014