Στρατιωτικές ενισχύσεις για την άμυνα όσων πόλεων στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν πέσει στον έλεγχο των ρωσόφωνων ανταρτών στέλνει το Κίεβο, με φόντο την επιδείνωση της σύγκρουσης μετά τις κάλπες που έστησαν οι φιλορώσοι σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των ρωσόφωνων στις δύο επαρχίες καταγγέλλουν «παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ» μετά την πρόθεση του Κίεβου να πάρει πίσω το νόμο για ενισχυμένη αυτονομία στις δύο επαρχίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο προειδοποίησε με ανάκληση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για παραχώρηση αυτονομίας στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, υπό τον Πέτρο Ποροσένκο, συνεδρίασε εκτάκτως στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ηγέτης των φιλορώσων αποσχιστών στην αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», στην ανατολική Ουκρανία, ο οποίος εξελέγη «πρόεδρός» της στις εκλογές της Κυριακής τις οποίες κατήγγειλαν το Κίεβο και η Δύση, ανέλαβε τα καθήκοντά του.

«Ορκίζομαι να υπηρετώ τον λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ανέφερε ο κ. Ζαχαρτσένκο, μηχανικός 38 ετών, ο οποίος ως τώρα ήταν «πρωθυπουργός» του Ντονέτσκ, σε τελετή η οποία έγινε στο κτήριο του θεάτρου της πόλης.

Παρόμοια τελετή έλαβε χώρα στο Λουχάνσκ, το άλλο προπύργιο των αποσχιστών, όπου ο 50χρονος Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, νοσταλγός του σοβιετικού παρελθόντος, συγκέντρωσε πάνω από το 63% των ψήφων.