«Πόθεν έσχες» δύο ταχυτήτων για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που θα πραγματοποιηθούν φέτος θα εφαρμόσει η εφορία
Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να διόρθωσε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην κτηματαγορά εφαρμόζοντας το «πόθεν έσχες» στο συνολικό τίμημα της αγοράς του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο και όχι στην αντικειμενική αξία, αλλά η νέα διάταξη ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή από τις 31 Οκτωβρίου 2014 και μετά. Δηλαδή, η νέα ρύθμιση, δεν εφαρμόζεται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 που ενεργοποιήθηκε το «πόθεν έσχες» στις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά από την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2014, η εφορία θα λαμβάνει υπόψη της για τον υπολογισμό του τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακού στοιχείου την αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου.
Έτσι όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου κάποιο ακίνητο του οποίου η αντικειμενική αξία είναι μεγαλύτερη από το πραγματικό τίμημα, θα κληθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2015 να δικαιολογήσουν μεγαλύτερο ποσό δαπάνης από αυτό που πραγματικά κατέβαλαν. Αντίθετα, κερδισμένοι είναι όσοι προχωρούν τώρα στην αγορά ενός ακινήτου, αφού θα λαμβάνεται υπόψη η συνολική πραγματική δαπάνη (δηλωθέν τίμημα, φόροι και λοιπά έξοδα).
Το γεγονός αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τις αρχές του έτους, δεδομένου ότι κάποιος μπορεί να αγόρασε ένα ακίνητο καταβάλλοντας 100.000 ευρώ, όμως η αντικειμενική αξία ήταν στις 150.000 ευρώ.
Η εφορία με βάση τον νόμο που ίσχυε θα ζητήσει εξηγήσεις για το «πόθεν έσχες» των υπόλοιπων 50.000 ευρώ δεδομένου ότι το ποσό αυτό αναγραφόταν στα συμβόλαια. Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2015 για τα εισοδήματα του 2014 όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου κάποιο ακίνητο του οποίου η αντικειμενική αξία είναι μεγαλύτερη από το πραγματικό τίμημα, θα κληθούν να καλύψουν τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και του πραγματικού τιμήματος. Δηλαδή, όσα συμβόλαια έχουν συνταχθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου έχουν γίνει με τον στρεβλό νόμο, ενώ όσα έχουν μεταβιβασθεί τις τελευταίες μέρες, τα συμβόλαια έχουν συνταχθεί στην πραγματική τιμή που αποκτήθηκε το ακίνητο. Η νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι: ως τίμημα αγοράς λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως αυτό προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια αγοράς, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό.