«Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα κινηθούν με βάση αυτούς σε περίπτωση που συναντηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο με τα πολεμικά πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ, δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου
Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις έπειτα από ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις ναυτικές ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα» και αν αυτές σχετίζονται με την ένταση στην περιοχή.
Ο ίδιος είπε πως αυτές πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και ότι αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με τους συμμάχους.
Ωστόσο ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ ο Τούρκος ναύαρχος είπε «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης».
Ο Μποστάνογλου είπε επίσης ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά.
Παράλληλα παρακολουθούν από απόσταση 9 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου. Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 9 χιλιομέτρων. Και γι αυτό το λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση».
Σημειώνεται ότι στις 26 Ιουνίου 2012 ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι «έχουν αλλάξει οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων» με αφορμή της ένταση με τη Συρία.
Συγκεκριμένα ο Ερντογάν είχε πει ότι «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα αξιολογείται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος».
Οι λεγόμενοι «κανόνες εμπλοκής» είναι κανόνες σχετικά με την έκταση των στρατιωτικών μέτρων που λαμβάνει ένα κράτος απέναντι σε εξωτερικές απειλές».
Ο κ. Μποστάνογλου είπε ακόμη ότι ως πολεμικό ναυτικό παρακολουθούν στενά και με μεγάλη ευαισθησία όλες τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τόνισε ότι 158 πολεμικά πλοία και βοηθητικά πλοία, περίπου 50 αερομεταφερούμενα, ταξιαρχία πεζοναυτών, μονάδες καταδρομέων, μια δύναμη 50 χιλιάδων εξειδικευμένου στρατιωτικού δυναμικού ασκούν τα καθήκοντά τους με την πρόθεση να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους. Όπως είπε σε συνεργασία με τους άλλους οργανισμούς του κράτους συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους με αποφασιστικότητα και με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι οι ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα» διεξάγονται στις 6-14 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και νατοϊκών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν. Ξεκίνησαν στη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα συνεχιστούν με ασκήσεις άμυνας. Η τελική φάση προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Αττάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος μετέδωσε πως η Άγκυρα επιδιώκει «πάγωμα» των ερευνών που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της χώρας» απορρίπτοντας την πρόταση των πέντε σημείων που υπέβαλε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άϊντε για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και αποχώρηση του Barbaros.
Και η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε τη πρόταση, όπως μεταδίδει το ΡΙΚ, με τη βασική τοποθέτηση ότι η Τουρκία δημιούργησε το πρόβλημα και αυτή θα πρέπει να το λύσει, ενώ συζήτηση για τα οφέλη από το φυσικό αέριο τίθενται μόνο μετά τη λύση.
Η τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση, επειδή ζητά πάγωμα κάθε διαδικασίας στα θέματα υδρογονανθράκων και ματαίωση όλων των γεωτρήσεων.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φιλελεύθερος)