Πολιτική ανάλυση με αφορμή τις εκτιμήσεις για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα δημοσίευσε η τράπεζα Cretit Suisse. Όπως σημειώνει, δεν διαβλέπει συστημική απειλή για τις αγορές από τον ΣΥΡΙΖΑ
Από πρόσφατη συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα (Nikos Libertas / SOOC)
Στην ανάλυση με τίτλο «2015: Election Calendar: considerable electoral risk ahead», η τράπεζα κάνει αναφορά στην πολιτική αβεβαιότητα, δεδομένης της επερχόμενης εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας (Φεβρουάριος 2015), η οποία απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών.
Παρόλο που το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φέρεται να συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στις εκτιμήσεις, η προβλεπόμενη χρονιά για εθνικές εκλογές είναι το 2016, σημειώνει η τράπεζα.
Στην έκθεσή της η Credit Suisse αναφέρει ότι «εδώ και καιρό είχαμε μιλήσει για τον πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε δύο παραμέτρους.
Πρώτον, τα στελέχη του κόμματος έχουν μετριάσει κάπως τους υψηλούς τόνους στις δηλώσεις τους: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλεί πλέον να αποκηρύξει τις συμφωνίες διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ούτε ζητάει τη διαγραφή του χρέους, αλλά προτιμά να ζητάει επαναδιαπραγμάτευση και ελάφρυνση του χρέους.
Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη “νέα” Αριστερά και την “παλιά” Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με την προοδευτική εξαφάνιση των μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Έτσι, η πρόσφατη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως περαιτέρω άνοδος του ριζοσπαστισμού στη χώρα, αλλά ως συνένωση διαφορετικών σκελών του ριζοσπαστισμού, με σκοπό να κερδηθούν οι εκλογές, ως μετριοπαθής πολιτική πρόταση».
Για Το Ποτάμι
«Αν και προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είναι απίθανο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να κυβερνήσει μόνος του (είναι απίθανο να κατακτήσει την αυτοδυναμία). Έτσι, το πρόβλημα είναι ότι θα υπάρχει παρατεταμένη αβεβαιότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από ποιοι θα είναι οι “συνεργάτες” σε αυτή τη συγκυβέρνηση. Αν είναι το Ποτάμι, τότε θα ακολουθηθεί κεντροαριστερή προσέγγιση, σε αντίθεση με το αν καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση με πιο ακραία κόμματα, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ΔΝΤ και την ΕΕ και έχουν περισσότερη εθνικιστική προσέγγιση».
«Ωστόσο, τα παραδοσιακά κόμματα, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, μπορούν να οργανωθούν εκ νέου και να παρουσιάσουν νέες προτάσεις, με καινούργια πρόσωπα. Συνολικά, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις και είναι έτοιμος να κυβερνήσει, γίνεται λιγότερο ριζοσπαστικός. Τα μακροοικονομικά δεδομένα και το χρηματοδοτικό σκηνικό έχουν αλλάξει από το 2012, από τη στιγμή που η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έδειξαν πως υπάρχει ζωή μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Συμπερασματικά, θεωρούμε πως οι πρόωρες εκλογές μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή στις αγορές, αλλά δεν πρόκειται για συστημική κρίση στη ζώνη του ευρώ, όπως συνέβη το 2012».