Σήμερα αναμένονται οι απαντήσεις των δανειστών, ενώ κυβερνητικές πηγές διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία θεωρώντας εφικτή την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα – Νέα δωράκια αναμένουν οι δανειστές, πέφτουν ώρα με την ώρα οι όποις αντιστάσεις
Συνεχείς ήταν χθες και οι ζυμώσεις χθες μεταξύ των δανειστών για τις ελληνικές θέσεις. Μεγαλύτερο αγκάθι ήταν η στάση του ΔΝΤ το οποίο φέρεται να διατηρεί πιο «σκληρή» θέση, η οποία φανερώθηκε και χθες σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Αρμόδια στελέχη δεν αποκλείουν και συμπληρωματικές αποστολές στοιχείων από την Αθήνα, λέει το capital.gr.
Για μεν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το κλειδί βρίσκεται στο ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2015 και στους τρόπους κάλυψής του και βέβαια στην ενσωμάτωση των μεταρρυθμίσεων που ζητά η τρόικα, πολλές εκ των οποίων εκκρεμούν ακόμη και από το 2013.
Σύμφωνα με πηγές, οι διαπραγματευτές της τρόικας δεν αποδέχτηκαν σε κανένα σημείο της συζήτησης τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα αυτό, καθώς παραμένουν αμετακίνητοι στην πρόβλεψη τους ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2015 ξεκινά από τα 2,5 δισ. ευρώ και αγγίζει ακόμα και τα 3,5 δισ. ευρώ, εφόσον εφαρμοστεί ως έχει η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μονομερή κατάθεση του προϋπολογισμού καθώς το Συνταγματικό περιθώριο εξαντλείται την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για δημοσιονομικό κενό και πλέον μένει όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η ελληνική πλευρά να πείσει τους δανειστές για την ορθότητα των προβλέψεων της.
Υπάρχουν κι άλλες εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό
Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρουν η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι για το 2015 το κενό φτάνει τα 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα καλυφθεί από τη διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τις περικοπές στο μη μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.
Επίσης, διαφορετική προσέγγιση έχουν άλλα κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα οποία, υπήρξε σύγκλιση στα 1,7 δισ. ευρώ. Το ποσό που αναφέρουν τα συγκεκριμένα στελέχη είναι πολύ κοντά στις παλαιότερες εκτιμήσεις της τρόικας για 2 δισ. ευρώ και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναγκαστεί να λάβει μέτρα για την κάλυψη του.
«Κόκκινα» μέχρι να αλλάξουν χρώμα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπάρχει μια γκάμα θεμάτων στα οποία η Αθήνα αρνείται να υποχωρήσει: από τη διατήρηση του νόμου Κατσέλη για τα κόκκινα δάνεια, του χαμηλού ΦΠΑ έστω και σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, της δικαστικής μόνο επιλογής για την άρση απαγόρευσης της ανταπεργίας, της διατήρησης του ΕΚΑΣ και των βασικών συντάξεων (σημ πμε πιθανό όμως πάγωμα για 1 διετία), τη διατήρηση του καθεστώτος στις ομαδικές απολύσεις και στις αποφάσεις για απεργία, έως την διατήρηση των 100 δόσεων για τη ρύθμιση οφειλών που θεωρείται δεδομένη από πηγές του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με το in.gr, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φαίνονται να συμφωνούν στο νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, στις ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων, στο να μην υπάρξουν αλλαγές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, στο να επιλυθεί το ζήτημα του λοκ άουτ, μέσω υφιστάμενων λύσεων, στο να διασφαλισθούν οι κύριες συντάξεις (με διετές πάγωμα) στο να μην υπάρξουν αλλαγές στο χαμηλό ΦΠΑ. Ωστόσο, στο συνδικαλιστικό νόμο και ειδικά για την διαδικασία προκήρυξης απεργιών και τις άδειες των συνδικαλιστών, δεν έχει εξευρεθεί κοινό έδαφος.
Κρίσιμο Euroworking Group
Το Euroworking Group της επομένης Πέμπτης 27 Νοεμβρίου θεωρείται πολύ κρίσιμο όχι μόνον από την άποψη των προθέσεων των δανειστών, αλλά στη βάση επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, όπως πχ. το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα εάν την 1η Ιανουαρίου 2015 βρεθεί χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Να προλάβουν τους ευρωπαίους πριν τις διακοπές
Πέραν από την Ευρωζώνη η Ελλάδα θα πρέπει να έχει στραμμένη και την προσοχή της και σε επτά εθνικά κοινοβούλια από τα οποία θα πρέπει να περάσουν οι κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος. Ενδεικτικά το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας, χώρας του προεδρεύοντος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλούμ θα διακόψει τις εργασίες του εν όψει Χριστουγέννων την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου και θα ανοίξει εκ νέου τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου. Το ίδιο εξάλλου θα ισχύσει και για την Γερμανική Βουλή.
Όσο πιο κοντά στην προεδρική εκλογή
Αν μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και δεν υπάρξει λύση πακέτο για δόσεις, προληπτική γραμμή και διευθέτηση χρέους , τότε το θέμα θα μετατεθεί για μετά τις 12 Ιανουαρίου και το πιο πιθανόν για το Eurogroup της 12ης Φεβρουαρίου 2015. Σε εκείνο το διάστημα θα ανοίγει ταυτόχρονα στην Ελλάδα και επισήμως το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, όπως ξαναέγραψε το TPP, αυτός ενδέχεται να είναι και ο σκοπός του Μαξίμου: Να πάει μαζί η νέα συμφωνία με την προεδρική εκλογή, ώστε να τεθεί ένα δίπολο στην πολιτική ζωή: Πρόεδρος και συμφωνία ή εκλογές εν μέσω χρεοστασίου. Δεν είναι και κακή ιδέα για την συγκυβέρνηση.
Αρκεί βέβαια να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας εντός προθεσμίας προτού εκπνεύσει το 2014, διαφορερικά ούτε παράταση του υφιστάμενου προγεάμματος θα υπάρχει, και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα για την πρόσβαση των τραπεζών σε φθηνή ρευστότητα.
Ζόρια για τις τράπεζες
Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα δε η πιθανότητα να μην υπάρξει κατάληξή της μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 18/19 Δεκεμβρίου, βάζει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή σχέση χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και ανοίγει το ενδεχόμενο επιστροφής στον ELA.
Αν η διαπραγμάτευση διακοπεί ή ανασταλεί, η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να συμμετέχουν στις διαδικασίες αυτές θα υποστεί τις συνέπειες μέχρι να αποκατασταθεί και πάλι το αξιόχρεο των ελληνικών τίτλων που θα τους καθιστά αποδεκτούς από την ΕΚΤ…
Βέβαια όπως αναφέρεται από τις διοικήσεις των τραπεζών και την ΤτΕ δεν θα πάψει η χρηματοδότηση του συστήματος μέσω του ELA κάτι που όλοι θέλουν να αποφύγουν τόσο λόγω του κόστους όσο και για τις επιπλέον πιέσεις που αυτή η διαδικασία θα προκαλέσει.