Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για τους Ευρωπαίους τζιχαντιστές οι οποίοι αγγίζουν τους 3000 και έχουν μεταβεί στη Συρία αποδεχόμενοι το κάλεσμα για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Μέτρα για την επιστροφή τους βρίσκονται στο κατώφλι των Ευρωπαϊκών χωρών.
Η ανταπόκριση ξεκινά με την περίπτωση ενός 20χρονου, ο οποίος είχε μεταβεί στην περιοχή το 2013 μέσω των συνόρων Τουρκίας-Συρίας, με την «πεποίθηση ότι ήταν καθήκον του να βοηθήσει για ανατροπή του προέδρου της Συρίας», όπως καταγράφεται σε «μακροσκελή εξομολόγησή» του σε δικαστήριο της Φρανκφούρτης, ομολογώντας ότι συνειδητοποίησε πως δε μπορούσε να «επιτύχει απολύτως τίποτα» στη Συρία.
Φόβος έχει προκληθεί από τις δηλώσεις των τζιχαντιστών για χτυπήματα στις χώρες της Ευρώπης και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους να ελέγχουν όσους μαχητές γυρνάνε πίσω από τη Συρία.
Οι αρχές της Βρετανίας, της Γερμανίας και του Βελγίου μπορούν να συλλαμβάνουν υπόπτους για συμμετοχή σε στρατιωτικές οργανώσεις του εξωτερικού, ενώ η Γαλλία ψήφισε ανάλογο νόμο το Σεπτέμβριο και η Αυστρία απέκτησε τη δυνατότητα να συλλαμβάνει οποιονδήποτε ύποπτο στήριξης του Ισλαμικού Κράτους και άλλων οργανώσεων στη Συρία, προστίθεται. Η νομοθεσία στη Βρετανία έχει διευρύνει τις δυνατότητες των αρχών στην καταδίωξη ύποπτων εξτρεμιστών για δύο χρόνια από την επιστροφή τους στη χώρα.
Όλα αυτά βέβαια μπορούν να προκαλέσουν και τα τελείως αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα απ' αυτά στα οποία αποσκοπούν οι κυβερνήσεις όπως κύμα συμπάθειας προς τους ισλαμιστές.