Για τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης έχει οριστεί η πρώτη συνάντηση στα γραφεία του ΟΟΣΑ στο Παρίσι μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων της τριμερούς. Οι επαφές θα συνεχιστούν και αύριο Τετάρτη, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας η ελληνικής αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στην Αθήνα όπου το πρωί της Πέμπτης ξεκινούν οι εργασίες της Oλομέλειας της Βουλής για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2015.  

«Θα χρειασθεί ένας… από μηχανής θεός, για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα στο Παρίσι» υποστήριζε αργά χθες βράδυ αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στις διαπραγματευτικές διαδικασίες που θα ξεκινήσουν σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα, γράφει το capital.gr, και εξηγεί ότι αυτό σημαίνει εμπλοκή της Ουάσινγκτον με τον τρόπο που έγινε και κατά τη διετία 2010-2012.

Και συνεχίζει: «το ΔΝΤ φαίνεται αποφασισμένο να υποχρεώσει την Ευρωζώνη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να σεβασθεί την συμφωνία της 27ης Νοεμβρίου του 2012. Μία συμφωνία η οποία αφορά στην ευθύνη της Ευρωζώνης να αναλάβει τη διασφάλιση του αξιόχρεου του κρατικού χρέους –με αφορμή το ελληνικό δημόσιο χρέος– που είχε ακυρώσει η περιβόητη συναπόφαση Μέρκελ Σαρκοζί στην Ντωβίλ, πυροδοτώντας ένα νέο κύκλο της κρίσης στο δημόσιο χρέος της ευρωζώνης».
Το εργαλείο που διαθέτει το ΔΝΤ για να επιβάλλει το «σεβασμό» και την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής είναι το περιβόητο δημοσιονομικό κενό, ήτοι τα χρήματα που λείπουν από τον προϋπολογισμό προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015. Η ύπαρξη δημοσιονομικού κενού αμφισβητεί έτσι το βασικό στοιχείο που υποστηρίζει η Ευρωζώνη, ότι δηλαδή το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο και δεν χρειάζεται νέο «κούρεμα» ή αναδιάρθρωση του χρέους όπως επιμένει το ΔΝΤ στη λογική της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012.

ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θεωρούν πάντως πως τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και ως εκ τούτου χαρακτηρίζουν τη συνάντηση των Παρισίων ως «προπαρασκευαστική» και ίδιου χαρακτήρα με αυτή που είχαν διεξάγει ξανά οι δύο πλευρές στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου.
 

Μικρή παράταση

Στόχος των επαφών στο Παρίσι, όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος στην Αθήνα, η επίτευξη όχι μιας οριστικής συμφωνίας για την 5η και τελευταία, με τη σημερινή της μορφή, αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ούτε φυσικά για την προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση πριν το τελευταίο Εurogroup της χρονιάς, στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν χθες το βράδυ να επιμείνουν στις θέσεις τους για τις επίμαχες αλλαγές που ζητά η τρόικα (κυρίως στο ασφαλιστικό) και στο δημοσιονομικό κενό, προβάλλοντας – πέραν των οικονομικών στοιχείων και των μελετών – τον παράγοντα της πολιτικής αποσταθεροποίησης στη χώρα.
 
«Δεν πρόκειται για ενοχλητικά μέτρα για τους πολίτες» ήταν η διαβεβαίωση που δόθηκε, δια στόματος Ευ. Βενιζέλου, ενώ ως ισοδύναμα θα προταθούν «αποδεκτά μέτρα» όπως η κατοχύρωση ελάχιστης σύνταξης στα 20 χρόνια (έναντι των 15), το πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2017 (υπήρχε συζήτηση να δοθούν μικρές αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2015) ή διορθώσεις στα ηλικιακά όρια πρόωρης συνταξιοδότησης.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η κυβέρνηση θα αποδεχθεί μία τεχνική παράταση του ισχύοντος (μνημονιακού) προγράμματος «για λίγες εβδομάδες του Ιανουαρίου», με το επιπλέον επιχείρημα ότι λόγω εορτών τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα διακόψουν τη λειτουργία τους από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.
 
Αυτή η θέση αποτυπώθηκε στη δήλωση του κ.Βενιζέλου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό: «Θέλουμε απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος, ή εν πάσει περιπτώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και μπορεί να υπάρξουν τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα καθοριστούν μετά, αλλά πολιτική απόφαση θα ληφθεί πριν…”.

Περιπλέκει τα πράγματα η Προεδρική εκλογή

Βερολίνο, Βρυξέλες , Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον που ανησυχούν ιδιαιτέρως για το πολιτικό κύκλο στην Ελλάδα, δεν διαφαίνεται πως σε αυτή τη φάση θέλουν να δώσουν στην ελληνική πλευρά μια πολιτική «απόφαση – υπόσχεση» για προληπτική γραμμή στήριξης ή για παράταση του προγράμματος και ζητούν από την Ελλάδα να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Εάν η συμφωνία “κλείσει” θετικά μέσα στον Ιανουάριο θα παρουσιασθεί ως κινητρο για την εξασφάλιση των 180 βουλευτών που θα εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αποτρέψουν τις πρόωρες εκλογές, ώστε η συμφωνία να μπει σε τροχιά εφαρμογής.
 
Με ανησυχία, λέει το in.gr, προσεγγίζουν οι δανειστές και τα σενάρια που φέρουν τη ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει ένα σύνθετο πολιτικό χειρισμό που θα εμπλέξει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, με  τη συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης και με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.