Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CretaLive, στο πλοίο επικράτησε ένταση, καθώς οι πρόσφυγες προσπάθησαν να πείσουν και τους υπόλοιπους να μην αποβιβαστούν από το πλοίο, ενώ μέλη των Σαμαρειτών και του Ερυθρού Σταυρού, μαζί με διερμηνείς, προσπαθούσαν να τους μεταπείσουν, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να βρεθεί μια λύση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθησαν συνολικά 12 άτομα Ιρακινής καταγωγής, που θεωρούνται μέλη του πληρώματος του δουλεμπορικού.

Έλεγχος για Έμπολα

Περίπου 15 γιατροί συμμετείχαν σε εξέταση για τη νόσο του Έμπολα, ενώ συμμετέχουν και Αραβόφωνοι συναδελφοί τους. Από το σύνολο των ατόμων που εξετάστηκε δεν βρέθηκε κανένας εμπύρετος ενώ μόνον ένα μωράκι εντοπίστηκε με πυρετό 38,5 που αποδίδεται μάλλον σε κρυολόγημα.

Άθλιες συνθήκες στα αμπάρια – 100 παιδιά και πολλές έγκυες γυναίκες

Γιατροί και λιμενικοί ήρθαν αντιμέτωποι με πραγματικά θλιβερές εικόνες: Ανάμεσα στους ανθρώπους που βρέθηκαν στα αμπάρια του πλοίου – οι οποίοι είναι Σύροι –  είναι 100 παιδιά κάτω των 14 ετών, 150 γυναίκες – ανάμεσα τους και έγκυες – και τουλάχιστον 15 τραυματίες. Μάλιστα εντοπίστηκαν και δυο άτομα που φέρουν τραύματα από μαχαίρι.

Προσωρινή φιλοξενία στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιεράπετρας
Οι 750 μετανάστες αναμένεται να φιλοξενηθούν αρχικά στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιεράπετρας, με πρώτο μέλημα τα παιδιά να εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα.
 
«Ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών είναι από τη Συρία και εκεί υπάρχει πολιομυελίτιδα. Γι’ αυτόν τον λόγο η πρώτη κίνηση είναι τα παιδιά να εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο κ. Ευσταθίου ο οποίος παράλληλα επεσήμανε ότι «οι Σύριοι, σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες του ΠΟΥ και του ΟΗΕ θα αφεθούν ελεύθεροι. Οι μετανάστες όμως που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα θα μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής κράτησης και φύλαξης που έχουμε».
 
Από χθες το Κλειστό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας είναι έτοιμο για να δεχθεί τον μεγάλο αυτό αριθμό των μεταναστών.
 
«Αυτή τη στιγμή το κλειστό Γυμναστήριο μπορεί να φιλοξενήσει αυτούς τους μετανάστες. Υπάρχει νερό, θέρμανση και όλα όσα χρειάζονται οι άνθρωποι ενώ θα υπάρχει φρούρηση του χώρου από τις αστυνομικές δυνάμεις», επεσήμανε ο δήμαρχος της Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης. Η παραμονή, ωστόσο, θα πρέπει να είναι η σύντομη και η πολιτεία οφείλεια άμεσα να παρέμβει, επισημαίνει.
 
«Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μία βδομάδα περίπου, είμαστε προετοιμασμένοι και η Ιεράπετρα μπορεί να το αντέξει. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε. Θα πρέπει η Πολιτεία να μεριμνήσει στο πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι. Υπάρχουν τα κέντρα προσωρινής κράτησης και φύλαξης και θα πρέπει η Πολιτεία να οδηγήσει τους ανθρώπους εκεί», υπογράμμισε σχετικά στο cretapost ο κ. Καλαντζάκης.