Σήμερα αναμένεται να σταλούν οι ελληνικές απαντήσεις στα δύο e-mail της τρόικας με τα αιτήματα και τις επισημάνσεις των δανειστών.

Με στόχο την αποτροπή της κίνησης από την πλευρά των πιστωτών να υπάρξει εξάμηνη ή ακόμα και 12μηνη παράταση του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος κινείται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αξιολογεί θετικά το μήνυμα από τις Βρυξέλλες για «τεχνικού χαρακτήρα παράταση».

 
Το κλίμα είναι βαρύ, κάτι που αποτυπώθηκε και στη χθεσινή εναρκτήρια συζήτηση, στην Ολομέλεια της βουλής, για τον προϋπολογισμό. 
 
Κυβερνητικό στέλεχος επιβεβαιώνει ότι η τρόικα έχει ζητήσει από τώρα τη λήψη μέτρων που η κυβέρνηση είχε προτείνει για τον Ιούλιο του 2015 και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει δημοσιονομική αστοχία, κάτι που φέρεται να μην συζητά το Μαξίμου. 
 
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβεί σε αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των όρων ένταξης στη ρύθμιση.
Όπως γράφει το η παράταση του ελληνικού προγράμματος, όπως και αν ονομασθεί τεχνική ή μη, είναι αναπόφευκτη και τόσο το Eurogroup όσο και το EFSF με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ θεωρούν πλέον ώριμη πρόταση τη συγκρότηση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου στα πρότυπα του ECCL, με βάση τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΧΣ, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχυθούν με την προσθήκη σ΄ αυτά των κεφαλαίων από τις επιστροφές κερδών των Κεντρικών Τραπεζών από τα χαρτοφυλάκια ελληνικών κρατικών ομολόγων που διαθέτουν.
Ο χρόνος στον οποίο οι διαδικασίες αυτές μπορούν να ολοκληρωθούν θεωρείται – εκτός απροόπτου – σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να είναι αυτός που απομένει μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας.
 
Για το λόγο αυτό, λέει το δημοσίευμα, οι εκτιμήσεις όλων των πλευρών συγκλίνουν στο ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα είναι λίγο πριν ή κατά πάσα πιθανότητα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής (18/19 Δεκεμβρίου) σε δύο περίπου εβδομάδες, ώστε αυτή να επιχειρηθεί να επισημοποιηθεί από τα κοινοβούλια των χωρών όπου αυτό απαιτείται.
 

Σύμφωνα με το vima.gr, η Αθήνα έχει ως κεντρική επιδίωξη στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, στην ατζέντα του οποίου είναι το ζήτημα της παράτασης για τεχνικούς λόγους, να εξουδετερώσει το όποιο σχέδιο για περαιτέρω παράταση. Και αυτό διότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολλαπλώς πολιτικά επιζήμια για την ίδια και θα επιβάρυνε το πολιτικό κλίμα, ενώ η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

O Σαμαράς παραμένει αισιόδοξος ότι θα υπάρξει θετική έκβαση και στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει έναν συμβιβασμό (για συνθηκολόγηση με εκατέρωθεν υποχωρήσεις μιλάνε πολλοί υπουργοί) και να καταλήξει σε μια συμφωνία-πακέτο, δηλ. ολοκλήρωση της αξιολόγησης και «κλείδωμα» της προληπτικής γραμμής πίστωσης εντός του Ιανουαρίου.
 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου, μετά τις εορτές, όπως ήταν μια αρχική εισήγηση (όχι απόφαση), αλλά οι διαδικασίες θα εκκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. 

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής υποστήριξε ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.

Η Ελλάδα πρέπει να αιτηθεί την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, και μετά να ακολουθήσει η συμφωνία για προληπτική γραμμή, όπως επισήμανε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι δανειστές εξακολουθούν να τηρούν σκληρή στάση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η τρόικα φέρεται να ζητά από τώρα τη θέσπιση μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση για το 2015, αλλά και οριστικοποίηση των μέτρων που θα ληφθούν στο Ασφαλιστικό, ακόμη και αν αυτά εφαρμοστούν αργότερα. Ακόμη, επιμένουν για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και αυστηροποίηση των κριτηρίων για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων.