Με ένα αρκετά μεγάλο άρθρο στο περιοδικό London Review of Books, ο Κλαπ κατέγραψε τα όσα έζησε σαν μέλος της Χρυσής Αυγής. Αρκετά από αυτά που αναφέρει για την καθημερινότητα των χρυσαυγιτών, είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Η περιπέτεια του δημοσιογράφου ξεκίνησε από την Καλαμάτα, όπου και εμφανίστηκε στα γραφεία της οργάνωσης, υποδυόμενος τον Αμερικανό νεοφασίστα. Εκεί, πέρα από τις σβάστικες που βρίσκονταν παντού, αντίκρισε χάρτες που έδειχναν την Ελλάδα να κατέχει μέρος των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και τη Β. Τουρκία.
Ο Κλαπ άρχισε σταδιακά να γίνεται «μόνιμος» στα γραφεία και στις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής. Η «κατήχηση» που δέχεται καθημερινά, του προκαλεί τρομερή εντύπωση και όπως αναφέρει και στο άρθρο του «το μίσος τους για όσους δεν ασπάζονται την ιδεολογία τους, είναι τρομακτικό».
Αντίκρισε πολλά μέλη της φασιστικής οργάνωσης και του προκάλεσε απορία η ύπαρξη γυναικών, αλλά και μικρών παιδιών στις τάξεις τους. Στους λόγους που εκφωνούν οι εισηγητές, κάνουν πλύση εγκεφάλου στα μέλη της οργάνωσης. Κάνουν λόγο για υποχρεωτική καθημερινή άσκηση και αποχή από την τηλεόραση, ενώ δεν παραλείπουν να υμνούν συχνά – πυκνά τον αρχηγό τους, Νίκο Μιχαλολιάκο.
Στη συνέχεια υπήρξε μάρτυρας ξυλοδαρμού αλλοδαπών μετά από ενέδρα. Οι πράξεις αυτές φέρουν τον τίτλο «Κρυπτεία» και είναι συχνό φαινόμενο απέναντι σε ολιγάριθμες ομάδες μεταναστών.
Ο Κλαπ βρέθηκε σε Αθήνα, Σαλαμίνα, Πειραιά, αλλά και στη Μάνη, όπου βρίσκεται το σπίτι του Μιχαλολιάκου. Μάλιστα, γίνεται εκτενής αναφορά στη Μάνη, η οποία, όπως λέει ο Κλαπ, αποτελεί βάση της οργάνωσης. Το άρθρο του Αμερικανού δημοσιογράφου αναφέρει πολύ συχνά τη Χούντα (Junta) και την αναβίωση του καθεστώτος που επιζητούν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη σχέση μίσους με τους κομμουνιστές, που κρατάει από τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.
Θέλοντας να δείξει το πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η Χρυσή Αυγή, φέρνει το παράδειγμα μιας δημοσιογράφου της «Καθημερινής», η οποία είχε προτείνει να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα. .
Μετά από πέντε μέρες, κάποιοι χρυσαυγίτες ανάρτησαν μια απάντηση 2.500 λέξεων στην ιστοσελίδα τους. «Ήξεραν τα πάντα για τη ζωή μου. Την ηλικία μου, την ηλικία της κόρης μου, τις προηγούμενες δουλειές μου. Μάλιστα υπήρχε και ένα απειλητικό μήνυμα στα Γερμανικά, λόγω του ότι είχα γεννηθεί στο Αμβούργο. Το μήνυμα έλεγε: Πρόσεχε. Σε παρακολουθούμε», ανέφερε στον Κλαπ η δημοσιογράφος που δέχθηκε την απειλή.
Το ρεπορτάζ/κοινωνικό πείραμα του Κλαπ, τερματίστηκε όταν οι χρυσαυγίτες βρέθηκαν πολύ κοντά στο να ανακαλύψουν ποιος είναι.
Διαβάστε περισσότερα εδώ