Η υπεύθυνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ότι η στάση της των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη Ρωσία, παραμένει η ίδια.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα, η Μοχερίνι  δήλωσε πως το θέμα της Ουκρανίας, παραμένει μέχρι τώρα εμπόδιο για τη συνεννόηση με τη Δύση. Για αυτό τον λόγο, πρότεινε ανοιχτό διάλογο με  τη Ρωσία, ώστε να βρεθούν «πατήματα», για τερματισμό της κρίσης.

«Από τη μια πλευρά, πρέπει να σκεφτούμε την Ουκρανία, στην οποία τα θέματα εσωτερικής οικονομίας, μπορούν να επιφέρουν προβλήματα, σε σύντομο διάστημα. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ανοίξουμε διάλογο με τη Μόσχα, η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε σενάριο κρίσης».

«Η Ρωσία επιθυμεί να τερματιστεί η διαμάχη»

«Ακόμα και στο Κίεβο, πλανάται το ερώτημα, σχετικά με το πώς θα “τερματίσει” η διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τη Ρωσία, αλλά η χώρα φαίνεται πρόθυμη να συνεργαστεί.», δήλωσε η υπεύθυνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με τα όσα λέγονται για διαφοροποιημένη στάση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, απέναντι στη Ρωσία, η Μοχερίνι, τονίζει πως υπάρχει ταύτιση στη στάση των δύο πλευρών. «Δεν είναι αλήθεια ότι η Ε.Ε. κρατάει μια πιο “μαλακή”  στάση από τις ΗΠΑ. Αντιθέτως, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. φθίνουν, ενώ οι αντίστοιχες σχέσεις της με τις ΗΠΑ αυξάνουν.

Αναφερόμενη, στη σύγκρουση που υπάρχει με τη Ρωσία, η Μοχερίνι τονίζει ότι πρέπει να σταματήσουν οι ένθεν κακείθεν απειλές, ώστε «να βγουν όλοι από τη λογική των προστριβών».

Η Μοχερίνι έκανε λόγο και για τις προστριβές που επικρατούν στις κοντινές στη Ρωσία περιοχές και κάλεσε την κυβέρνηση της να παίξει ρόλο στην επίλυση των διαφορών. «Όλοι ξέρουμε ότι η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο ως προς το θέμα της Ουκρανίας, αλλά επίσης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη Συρία, στο Ιράν, στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη».